Cercetător cu vechime la Google demisionează din cauza noului proiect de motor de căutare cenzurat pentru China

Jack Poulson, un cercetător cu vechime la Google, a demisionat din companie ca formă de protest faţă de decizia gigantului hi-tech de a dezvolta un motor de căutare cenzurat pentru China, susţinând că măsura reprezintă o „pierdere a valorilor noastre”.
(Getty Images)

Conform publicaţiei The Intercept, Poulson „şi-a exprimat îngrijorarea în faţa managerilor săi de la Google după ce The Intercept a dezvăluit că gigantul Internetului dezvoltă în secret o aplicaţie de căutare pentru China pentru dispozitivele Android”.

„După a discutat cu şefii săi, Poulson a decis la mijlocul lunii august că nu mai poate lucra pentru Google. El şi-a prezentat demisia şi ultima sa zi de lucru în companie a fost 31 august”, a precizat The Intercept, adăugând că este posibil ca alţi patru angajaţi să demisioneze în semn de protest.

În scrisoarea sa de demisie Poulson a susţinut că pleacă pentru „a evita să contribuie” la „erodarea protejării dizidenţilor” chinezi.

De asemenea, Poulson a precizat că este şocat de faptul că doar puţini angajaţi Google au ales să demisioneze în semn de protest. „Este incredibil cât de mică este solidaritatea în privinţa acestui lucru... Este înţelegerea mea că, atunci când există un dezacord etic serios cu privire la o anumită problemă, cursul tău corect de acţiune este acela de a demisiona”.

Conform informaţiilor apărute în presă, motorul de căutare cenzurat al Google pentru China, care a fost dezvoltat începând cu primăvara anului trecut, „va bloc accesul la anumite website-uri şi va restricţiona termenii de căutare în legătură cu drepturile omului, democraţie, religie şi proteste paşnice”.

Angajaţilor care lucrează la acest proiect li s-a cerut să nu discute despre el şi să ocolească întrebările pe această temă. După dezvăluirile făcute de The Intercept, peste 12 grupuri pentru drepturile omului au condamnat Google pentru proiectul său controversat.