Cenusa tine la sol avioanele irlandeze si britanice; exista temeri de haos pe timpul verii

Epoch Times România
05.05.2010

Autoritatile aviatice britanice au spus ca aeroporturile din nord-vestul Angliei si nordul Tarii Galilor ar putea fi de asemenea afectate de cenusa vulcanului islandez care a adus haos in circulatia aeriana din Europa in ultima luna.

Previziunile au aratat ca cenusa din atmosfera se afla in concentratii mai mari decat nivelele de siguranta recomandate.

"Situatia este foarte dinamica, astfel ca pasagerii care se asteapta sa zboare de la aeroporturile afectate ar trebui sa contacteze companiile de zbor sa verifice daca zborul lor va fi efectuat", a spus Autoritatea Aviatica Civila pe website-ul sau.

Spatiul aerian de deasupra Scotiei si a Irlandei de Nord va fi inchis de la 6:00 GMT, iar aeroporturile din cele doua regiuni este de asteptat sa fie inchise. Alte actualizari ale situatiei sunt asteptate.

Aeroporturile din Irlanda si partial din Anglia sunt inchise pentru un anumit numar de ore, marti.

Ultima intrerupere a fost cauzata de cenusa emisa de acelasi vulcan din Islanda, care a cauzat haos pentru 10 milioane de calatori luna trecuta.

Autoritatea Aviatica Irlandeza (IAA) a inchis aeroporturile de la 6:00 GMT pana la 12:00 GMT, din cauza riscului de absorbire a cenusei in motoarele cu jet, cu toate ca zborurile de tranzit peste Irlanda si Anglia inspre Europa continentala nu au fost oprite.

A fost primul test al unui sistem european de inchideri progresive, incluzand zone partiale de non-zbor, introdus dupa ce norul de cenusa abraziva a provocat o interzicere completa, criticata de companiile aeriene care au fost fortate sa tina la sol mii de zboruri in luna aprilie.

Ministrii de transport europeni au cazut de acord sa stabileasca limite de siguranta pentru zborul prin cenusa, care poate paraliza motoarele cu jet, si sa unifice spatiul aerian european.

Agentia de control al traficului aerian Eurocontrol a spus, ca inchiderile de sase ore au rezultat in anularea a 150 de zboruri, dar apoi zborurile s-au reintors la normal.

IAA declara ca previziunile spun ca vanturile din nord pentru urmatoarele zile ar putea aduce mai multi nori de cenusa de la eruptia islandeza, deranjand astfel pasagerii din aceasta saptamana.

"Am putea avea parte de asta in mod periodic in timpul acestei veri", a spus CEO IAA Eamonn Brennan. "Probabil ca vom avea parte de o vara de nesiguranta din cauza acestui nor de cenusa."

Cadere de venituri

Cea mai mare parte a traficului aerian european a fost tinut la sol luna trecuta din cauza raspandirii cenusei de la eruperea unui vulcan de sub ghetarul Eyjafjallajokull in Islanda. Aproape 100.000 de zboruri au fost anulate iar milioane de pasageri au fost blocati.

EasyJet din Anglia a avertizat despre intreruperea zborurilor inspre si dinspre Scotia miercuri.

Inchiderile spatiului aerian de luna trecuta au costat companiile aeriene din Europa 1,5 pana la 2,5 miliarde euro, estimare facuta de Comisia Europeana.

Asociatia Internationala de Transport Aerian a spus ca transportatorii europeni vor suferi cea mai mare parte a pierderilor din industrie, pe care le-a estimat la 2.8 miliarde dolari in acest an.

De asemenea, a declarat ca, companiile aeriene IATA au pierdut pana in 200 de milioane euro din costurile cu mancarea si hotelul pentru pasagerii blocati. Companiile aeriene se lupta pentru a obtine ceva ajutor de la guverne.

Dar ministrii de transport UE s-au intalnit marti si au respins ajutorul financiar pentru companiile aeriene.

Executivii UE au propus anularea unor taxe de control al traficului aerian, dar miscarea a atras ingrijorari din partea unor tari, pentru competitie nedreapta.

Fosta companie aeriana de stat irlandeza, Aer Lingur, a spus ca inchiderea de cateva zile de luna trecuta i-a redus veniturile cu aproape 20 de milioane de euro. Factura finala se va rasfrange asupra planurilor pe termen lung ale pasagerilor. Actiunile Aer Lingus, care a raportat separat ca a incurajat schimbul pe bursa marti, au cazut 5% la inchiderea bursei, in timp ce Ryanair, care este mai putin dependent de piata irlandeza, a cazut 2.4%.

Air France-KLM, British Airways, Iberia si Lufthansa au cazut cu 4 sau 5% intr-o piata slaba din cauza posibilitatilor de haos prelungit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor