Centrul „Pro-Europa” din Cahul a fost vizitat de Iurie Leancă

Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat Centrul „Pro-Europa” din Cahul (gov.md)
Ana Chitoroagă
27.03.2014

Premierul Iurie Leancă s-a familiarizat cu activitatea Centrului pentru promovarea valorilor europene, care se află în incinta Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, şi a discutat cu colaboratorii instituţiei. De asemenea, şeful Executivului a vorbit cu studenţii care îşi fac studiile la Universitatea din Cahul.

Ei au purtat discuţii în limbile engleza şi franceză. Impresionat de acest fapt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Chişinău, Matthias Meyer, a promis că va deschide în cadrul instituţiei un centru unde să se predea şi limba germană.

Premierul a încurajat tinerii să se implice în studierea bunelor practici ale Uniunii Europene în diverse domenii şi să profite de şansele de studii oferite de statele membre ale comunităţii. Totodată, el a răspuns la numeroase întrebări privind integrarea europeană, politica internă şi externă a Republicii Moldova. La final, Premierul a promis că va reveni la Cahul pe 6 iunie, când Universitatea îşi va serba cea de-a 15-a aniversare. Instituţia are trei facultăţi: Drept şi Administrare Publică; Filologie şi Istorie; Economie, Informatică şi Matematică. Corpul profesoral al universităţii, unde îşi fac studiile 1.700 de studenţi, este format din 106 profesori.

Centrul „Pro-Europa" are rolul de a informa cetăţenii din zona rurală a Republicii Moldova despre instituţiile UE şi activităţile pe care aceasta le desfăşoară, la fel ca şi despre avantajele şi costurile integrării europene. Centrul din Cahul a fost creat de reprezentanţa Fundaţiei EURASIA în Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (SIDA), al Ministerului Regal al Afacerilor Externe al Norvegiei şi al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Tot astăzi, Iurie Leancă a vizitat Colegiul Industrial Pedagogic din Cahul, la care îşi fac studiile peste 1000 de studenţi. Premierul a fost informat că instituţia are nevoie de asistenţă pentru reparaţia capitală a căminului cu o capacitate de 600 locuri, care ar soluţiona problema spaţiului locativ inclusiv pentru profesorii tineri.

Prim-ministrul Iurie Leancă şi-a încheiat vizita de lucru la Cahul cu o întâlnire la care au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale şi cetăţenii din raion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor