Centenarul Marii Uniri. Pe 1 iulie se scrie iar istorie la Alba Iulia

Parada militară consacrată Zilei de 1 Decembrie, comemorarea a 95 de ani de la Marea Unire din 1918
Parada militară consacrată Zilei de 1 Decembrie, comemorarea a 95 de ani de la Marea Unire din 1918 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.06.2018

Oameni de toate vârstele din 1000 de localităţi din România şi Basarabia vor parcurge peste 1000 de kilometri pentru a scrie istorie în 1000 de cuvinte.

Este iniţiativa inedită a Alianţei pentru Centenar în parteneriat cu administraţiile locale din cele două state. Timp de două luni, participanţii vor traversa Carpaţii şi Prutul şi vor descoperi locurile semnificative pentru Marea Unire şi Primul Război Mondial. Marşul Centenarului începe din Alba-Iulia, Cetatea-simbol, la 1 iulie, iar destinaţia finală va fi Chişinăul, la 1 septembrie. Traseul este alcătuit din 11 etape a câte 5 zile.

Pe parcursul celor două luni, participanţii vor scrie despre istoria locurilor, iar notiţele lor vor fi cuprinse într-o publicaţie viitoare denumită ”Note Civice”.

”Conceptul a pornit de la faptul că Alexandru Marghiloman în ale sale ”Note politice” a vorbit în aproximativ 1000 de cuvinte despre zilele premergătoare unirii Basarabiei cu România. Noi vrem să consfinţim ”notele civice”, în care toţi participanţii vor vorbi despre zilele în care au mărşăluit şi despre frumuseţea locurilor. Este un marş despre oameni, locuri şi istorie. Duminică, 1 iulie, la ora 20:00, câte un reprezentant din fiecare localitate din România şi Republica Moldova va aprinde o flacără tricoloră în faţa Catedralei din Alba Iulia. Flacăra va fi apoi purtată pe jos de către tineri de pe ambele maluri ale Prutului prin toate locurile simbolice pentru Marea Unire”, a declarat George Simion, preşedinte Acţiunea 2012. Cei care doresc să participe la eveniment se pot înscrie pe site-ul www.unire2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor