Cel puţin doi morţi în timpul unui raid poliţienesc într-o suburbie a Parisului

În timpul unei operaţiuni antitero în capitala franceză au fost ucise cel puţin două persoane. Ţinta raidului a fost Abdelhamid Abaaoud, suspectat de implicare în organizarea atacurilor din 13 noiembrie din Paris.
Poliţia franceză patrulează prin centrul suburbiei pariziene Saint-Denis, în timpul unei operaţiuni antitero, 18 noiembrie 2015.
Poliţia franceză patrulează prin centrul suburbiei pariziene Saint-Denis, în timpul unei operaţiuni antitero, 18 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Stephane Foll a anunţat că operaţiunea poliţienească din Saint-Denis, o suburbie nordică a Parisului, împotriva unui presupus organizator al atacurilor din capitala pariziană s-a încheiat.

Reuters a raportat că una dintre victime a fost o femeie care s-a aruncat în aer în timpul raidului. Associated Press a declarat că au fost auzite în total şapte explozii.

La faţa locului au fost văzute mai multe ambulanţe, întrucât câţiva poliţişti au fost răniţi în timpul operaţiunii.

O sursă a poliţiei a declarat că ţinta raidului a fost Abdelhamid Abaaoud, un suspect cheie din Molenbeek, o suburbie a Bruxelles-ului. În timpul raidului au fost realizate şi şapte arestări, dintre care trei în apartamentul vizat.

Raid în zorii zilei

Reuters a raportat că raidul a început miercuri la un apartament de pe Rue de la Republique şi a implicat o unitate SWAT. În plus, cel puţin 50 de soldaţi francezi au fost trimişi la faţa locului.

Un martor ocular a raportat, după lansarea operaţiunii la ora locală 4:30 a.m., că a auzit o explozie puternică, urmată de un schimb de focuri timp de aproximativ 10 minute. Un elicopter a fost de asemenea observat la faţa locului, în condiţiile în care raidul a continuat să se desfăşoare cu mai multe schimburi de focuri şi explozii.

Poliţia a securizat o zonă din jurul pieţei Place Jean Jaures din Saint Denis, la mică distanţă de Basilica Sfântului Denis – o biserică gotică unde au fost înmormântate rămăşiţele multor regi ai Franţei.

Localnicilor li s-a cerut să rămână în locuinţele lor în condiţiile în care suspecţii vizaţi de raid erau baricadaţi într-un apartament din acea zonă.

Suspecţi cheie

Autorităţile franceze au confirmat faptul că se aflau în căutarea a cel puţin două persoane implicate în atacurile de vineri noaptea, în care au murit 132 de persoane şi 7 terorişti.

O vânătoare masivă se desfăşoară, de asemenea, în multe ţări europene pentru prinderea lui Salah Abdeslam, fratele unuia dintre sinucigaşii cu bombă din Paris.

Presa franceză a raportat marţi noaptea că o a noua persoană suspectată de implicare în atacurile teroriste ar fi încă în libertate.

Europa în stare de alertă ridicată

Măsurile de securitate amplificate au dus de asemenea marţi la devierea a doua zboruri ale Air France, precum şi la anularea unui meci amical de fotbal între Germania şi Olanda în Hanovra, după o alertă privind existenţa unei bombe.

Un raid desfăşurat marţi dimineaţa în apropierea oraşului german Aachen, la graniţa dintre Belgia şi Germania, nu s-a soldat cu niciun rezultat. Cel puţin cinci suspecţi au fost arestaţi în timpul raidului, dar au fost eliberaţi ulterior.

UE va susţine militar Franţa

Ţările UE au căzut de acord marţi să ofere asistenţă militară Franţei în efortul de a răspunde cu forţa la atacurile teroriste de la sfârşitul săptămânii trecute.

Decizia unanimă din partea miniştrilor europeni ai apărării invocă o clauză foarte puţin cunoscută până acum a tratatului UE care prevede furnizarea de “ajutor şi asistenţă” în cazul unei “agresiuni armate” împotriva unui stat membru al blocului european.

Preşedintele Francois Hollande a cerut luni, în timpul unei sesiuni comune a Parlamentului francez, manifestarea solidarităţii şi ajutorului UE, susţinând că Franţa se află în război şi că va distruge Statul Islamic – gruparea jihadistă care şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe