Franţa doreşte crearea unei coaliţii globale împotriva Statului Islamic

După atacurile din Paris, preşedintele francez Francois Hollande a cerut luni Statelor Unite şi Rusiei să se alăture unei coaliţii globale destinate distrugerii Statului Islamic. Câteva ore mai târziu, avioanele de luptă franceze au lansat noi lovituri împotriva unor ţinte jihadiste din Siria.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

“Franţa este în război”, a declarat Hollande în cadrul unei sesiuni comune a Parlamentului la Palatul Versailles, promiţând o creştere a fondurilor destinate securităţii naţionale şi întărire a legislaţiei împotriva terorismului, ca răspuns la atacurile sinucigaşe şi cu arme de foc care au luat vieţile a 132 de oameni în Paris.

“Nu suntem implicaţi într-un război al civilizaţiilor, deoarece aceşti asasini nu reprezintă nicio astfel de civilizaţie. Suntem implicaţi într-un război împotriva terorismului jihadist care ameninţă întreaga lume”, a declarat şeful statului francez.

Un purtător de cuvânt al comenzii militare franceze a declarat marţi pentru Reuters că 10 avioane de luptă franceze, care au decolat din Emiratele Arabe Unite şi Iordania, au desfăşurat lovituri aeriene în cursul nopţii împotriva unui centru de comandă şi a unui centru de recrutare pentru jihadişti în Raqqa, o fortăreaţă a Statului Islamic.

Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacurile coordonate de vineri, susţinând că ele au avut loc ca răspuns la implicarea Franţei în campania de lovituri aeriene condusă de SUA în Irak şi Siria.

Hollande a promis că Franţa îşi va intensifica atacurile asupra Statului Islamic şi a adăugat că se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama şi omologul lor rus Vladimir Putin în zilele următoare pentru a le cere să îşi unească eforturile şi resursele.

Luând cuvântul în Turcia în paralel cu Hollande, Barack Obama a criticat atacurile din Paris şi a susţinut că au fost înregistrate progrese de către coaliţia condusă de SUA.

Secretarul de stat american John Kerry, aflat într-o vizită în Paris pentru a-şi prezenta omagiile la adresa victimelor atacurilor de vineri, a declarat luni noaptea că SUA va fi alături de Franţa.

Marţi dimineaţă, Kerry s-a întâlnit cu Hollande şi au discutat despre paşii importanţi ce trebuie făcuţi pentru a deveni mai eficienţi în lupta împotriva Statului Islamic, susţine New York Times.

După întâlnire, Kerry a declarat: “Toată lumea înţelege că în urma atacurilor din Liban, după ceea ce s-a întâmplat în Egipt şi Ankara, şi după atacurile din Paris, trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a-i lovi [pe terorişti] chiar în locul în care plănuiesc aceste lucruri şi, bineînţeles, trebuie să facem mai mult în privinţa graniţelor, în termeni ai deplasării oamenilor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe