Cel mai rece loc locuit din lume

Oimiakon
Oimiakon (Facebook)

Localitatea Oimiakon, situat în nord-estul Siberiei, este cel mai friguros loc locuit de pe glob. Temperaturile atinse sunt cele mai scăzute din toate aşezările umane. În ianuarie, temperaturile ajung la -50 de grade, dar aceasta este o temperatură normală. Cea mai scăzută temperatură a fost -71,1ºC, înregistrată în ianuarie 1967, când au fost văzute păsări care au îngheţat în timp ce zburau.

Deşi este considerat cel mai rece loc de pe glob, care este şi locuit, ironia face ca satul să poarte numele de "apa care nu îngheaţă", cum s-ar traduce în limba sakha Oimiakon, datorită prezenţei unui izvor fierbinte natural în apropiere.

Aici solul este în permanenţă îngheţat, iar locuitorii au devenit deja obişnuiţi cu temperaturile neobişnuit de reci, hainele de blană naturală sunt singurele care îi împiedică să îngheţe. Sătenii mănâncă carne de ren şi de cal, iar micronutrienţii şi-i iau din lapte, pentru că legumele şi fructele aproape lipsesc din regimul lor. Nici animalele nu au o viaţă mai bună, iar proprietarii trebuie să le asigure puţină căldură în grajduri, iar din când în când sunt scoase şi în aer liber.

Problemele obişnuite ale locuitorilor sunt: pixurile cu cerneală îngheţată, bateriile nu funcţionează. Iar mulţi localnici lasă maşinile să lucreze în continuu pentru că se tem să nu le mai poată porni. Toţi au provizii de mâncare şi lemne pentru perioade îndelungate.

Curios este că vin şi aici turişti, care vor să simtă pe propria piele ce înseamnă gerul şi să vadă cum dacă arunci un pahar de apă în aer, aceasta este transformată instantaneu în zăpadă. Pentru vizitatori, polul frigului este interesant şi pentru că acest loc nu este unul tipic pentru turişti. Cei care se ocupă aici de „sfera turistică” sunt mai degrabă o excepţie de la regulă şi fac asta din entuziasm. Unul dintre ei este meteorologul local Valeri Vinokurov. El locuieşte într-o căsuţă din lemn cu o grădină mică, în care se află staţia de meteorologie. El oferă turiştilor o singură cameră cu mobilă sovietică, le găteşte delicatese din Yakutia: organe de cal sau peşte crud îngheţat. Dintre delicatese merită gustată şi îngheţata de Yakutia, făcută de Valeri şi lăsată „pentru un minut” să îngheţe pe coridor. Baia trebuie umplută manual cu apă, dintr-un butoi în care se topesc bucăţi uriaşe de gheaţă.

Dacă este mai cald, adică temperatura este mai ridicată de -50 de grade, se poate consideră că „n-a fost iarnă”, menţionează o reprezentantă a administraţiei din Oimiakon, care emite pentru turişti certificate care atestă vizitarea celui mai rece punct locuit de pe planetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură