Meteoritul este o lecţie dată omenirii, declară premeirul rus Dmitri Medvedev în Brazilia

Fostul premier rus Dmitri Medvedev.
Fostul premier rus Dmitri Medvedev. (ADALBERTO ROQUE / AFP / Getty Images)

Meteoritul căzut în regiunea Celiabinsk din Rusia trebuie să devină o lecţie pentru întreaga omenire şi să-i amintească faptul că civilizaţia umană este prea încrezută, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat jurnaliştilor din Brazilia, în timpul vizitei sale în această ţară. 'Credem că facem maşini minunate, creăm clădiri frumoase, producem arme, că, într-un cuvânt, civilizaţia umană se dezvoltă. În acelaşi timp, se dovedeşte că oamenii sunt foarte vulnerabili', şi-a exprimat îngrijorarea premierul rus.

În opinia lui Medvedev, thriller-urile fantastice care se fac la Hollywood nu sunt nişte scorniri chiar atât de mari precum li s-ar putea părea spectatorilor. 'Noi într-adevăr trăim în cosmos, iar din cosmos pot veni tot felul de surprize', a spus Dmitri Medvedev, exprimându-şi totodată bucuria că în urma exploziei meteoritului nimeni nu a murit: totul s-ar fi putut termina mult mai rău.

Astfel de pericole venite din exterior pot fi depăşite doar prin eforturi comune, este convins premierul rus. 'Probabil, o apărare eficientă nu există astăzi, însă trebuie să ne gândim cum ne putem opune forţelor naturii. Este vorba de bani şi de munca noastră comună', a afirmat Medvedev, citat de cotidianul rus Utro.

Jurnaliştii brazilieni i-au pus lui Medvedev şi întrebări despre cazul trupei de rock Pussy Riot, ale cărei două membre din trei au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru că au 'ţinut o slujbă-punck' în Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova. Ei i-au , cerându-i în acest context premierului rus să comenteze pe marginea situaţiei cu drepturile omului din Rusia.

'Nu consider că suntem o societate absolut ideală, o societate model, un stat absolut ideal. Noi avem problemele noastre, le vedem şi le cunoaştem', a recunoscut premierul rus, care a exclus însă că Rusia ar fi autocraţie. 'În societatea noastră există o evaluare foarte polarizată, de exemplu a evenimentelor din jurul acţiunii fetelor (de la Pussy Riot) în biserică. De aceea, mi se pare greşit să crezi că există un singur punct de vedere just', a spus Dmitri Medvedev.

Premierul rus a amintit încă o dată că nu este de acord cu faptul că fetele trebuiau pedepsite foarte sever, dar a pledat pentru respectarea deciziei justiţiei ruse. 'Există un lucru care nu se discută: în fiecare ţară trebuie respectată decizia justiţiei', a subliniat Medvedev.

Dmitri Medvedev a fost întrebat de jurnaliştii brazilieni şi de problema siriană. Premierul rus a reiterat poziţia Moscovei, conform căreia singurul mijloc de a calma situaţia din această ţară este ca 'toate părţile să fie aduse la masa negocierilor'. În ceea ce priveşte soarta conducerii siriene şi a lui Bashar al-Assad personal, Medvedev consideră această problemă una 'secundară'.

Printre altele, Medvedev s-a pronunţat şi în legătură cu statutul nuclear al Coreii de Nord, subliniind că Moscova este extrem de îngrijorată de actuala stare de lucruri. 'Considerăm că asemenea teste nucleare constituie o încălcare a normelor şi principiilor de drept internaţional unanim recunoscute şi condamnăm aceste teste', a declarat Dmitri Medvedev. În acelaşi timp, premierul rus a amintit că Federaţia Rusă este una dintre puţinele ţări care mai menţin relaţii comerciale şi politice cu Phenianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe