Cel de-al treilea Forum UE - Republica Moldova se desfăşoară la Bălţi pe 19-20 iunie

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Ana Chitoroagă
19.06.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la cel de-al treilea Forum Uniunea Europeană - Republica Moldova, care se desfăşoară la Bălţi în zilele de 19-20 iunie. La deschiderea evenimentului au participat Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, miniştri din Guvernul de la Chişinău. În total, la Bălţi s-au reunit peste 100 de persoane, inclusiv oficiali din Germania, Polonia, România şi alte ţări, informează Moldpres cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În deschiderea Forumului, Iurie Leancă a menţionat că organizarea acestuia la Bălţi semnifică faptul că integrarea europeană - care este cel mai ambiţios proiect de modernizare a Moldovei - se face în toată ţara, nu doar la Chişinău. În context, Premierul a enumerat obiectivele-cheie ale proiectului european: crearea locurilor de muncă şi dezvoltarea potenţialului uman şi social-economic, combaterea - cu cea mai mare determinare posibilă - a corupţiei, aderarea de facto şi de jure la UE.

„Orice Guvern responsabil e dator să aleagă, pentru ţara şi poporul său, un proiect credibil şi viabil de dezvoltare. Şi sunt convins că modelul de dezvoltare european, ales de noi, răspunde cel mai bine acestui deziderat. Nicio societate, însă, şi nici un sistem statal nu pot fi schimbate cât ai clipi din ochi, şi Moldova nu este o excepţie. De aceea, noi vedem 27 iunie ca pe un nou început. Un început al reformelor vaste, coerente şi rapide, pe care le aşteaptă toată lumea”, a spus şeful Executivului.

Prim-ministrul a vorbit şi despre proiectele realizate în ultimii ani cu ajutorul Uniunii Europene: „Am continuat să reabilităm drumuri, să aducem sisteme de irigare, să instalăm apeducte şi reţele de canalizare. Aproape 45 la sută din banii oferiţi de UE merg la reabilitarea drumurilor şi sunt convins că, atunci când călătoriţi prin ţară, simţiţi diferenţa dintre ceea ce a fost şi ceea ce este astăzi. La fel, am investit în agricultură, în dezvoltarea rurală şi în proiectele de securitate şi eficienţă energetică. În august 2013, am demarat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care urmează să fie dat în exploatare la sfârşitul lunii august 2014”.

În discursul său, Prim-ministrul Iurie Leancă s-a referit şi la faptul că, din ianuarie 2014, au fost ridicate toate barierele de export pentru vinurile moldoveneşti şi că, la 15 mai, a fost dublată cota de export pentru şase produse autohtone.

Ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, a felicitat Republica Moldova pentru realizările efectuate în parcursul său european: „Moldova are o perspectivă europeană. Moldova a fost mereu parte a istoriei Uniunii Europene. Moldova este şi viitorul Uniunii Europene. Germania susţine Republica Moldova şi vrem să vă ajutăm să modernizaţi ţara voastră”.

Gerd Müller a mai spus că, ieri, Cabinetul Federal şi-a exprimat acordul ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Forumul e organizat de Asociaţia pentru Politică Externă în parteneriat cu Institutul de Studii Estice de la Varşovia şi Centrul Român de Politici Europene de la Bucureşti. Prima ediţie a forumului a avut loc la Chişinău, iar a doua - la Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor