CEDO creează un precedent. Despăgubiri plătite unui ONG pentru moartea suspectă a unui orfan infectat cu HIV

.
. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.07.2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul român la plata a 35.000 de euro în dosarul unui tânăr orfan, în vârstă de 19 ani, cu dizabilităţi intelectuale şi infectat cu HIV, plasat spre 'îngrijire' în instituţii care nu aveau cum să îi asigure tratament adecvat pentru boala lui.

Valentin Câmpeanu, un orfan infestat cu HIV într-un centru de 'protecţie' a copilului, a decedat în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, CEDO hotărând în procesul intentat statului român, după moartea tânărului, de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), că acestuia i-a fost încălcat dreptul la viaţă şi la un tratament efectiv prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, România va trebui să achite 10.000 de euro către CRJ şi 25.000 de euro organizaţiei Interights, care au acţionat ca şi consilier al CRJ în faţa CEDO.

Conform Realitatea, Curtea a considerat că, în cazuri excepţionale şi având în vedere seriozitatea acuzaţiilor, o organizaţie nonguvernamentală putea acţiona ca reprezentant al lui Valentin Câmpeanu, deşi ONG-ul nu a fost victimă a nerespectării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO a stabilit că Valentin Câmpeanu a fost plasat în instituţii medicale care nu erau echipate să furnizeze îngrijire corespunzătoare pentru condiţia sa şi că a fost transferat de la o unitate la alta fără să fi avut parte de o diagnosticare adecvată, în timp ce autorităţile au eşuat în a-i oferi tratamentul adecvat cu medicaţie antiretrovirală.

"Valentin Câmpeanu a fost orfan, a fost infestat cu HIV într-un centru de protecţie a copilului, a fost transferat abuziv dintr-un loc într-altul fără a-i fi cerut consimţământul ori fără a se fi putut ţine cont de nevoile lui şi mai apoi el moare fără ca cineva din partea statului să se autosesizeze. Curtea observă că centrul nu a fost echipat pentru a se îngriji de un pacient cu probleme de sănătate mintală. Avem pe rolul Curţii un alt dosar pentru alţi 18 pacienţi care au murit în aceeaşi perioadă cu el acolo, se numeşte 'Malacu şi ceilalţi împotriva României'", a declarat joi managerul de program la CRJ, Georgiana Pascu, într-o conferinţă de presă.

Valentin Câmpeanu a fost orfan, a fost infestat cu HIV într-un centru de protecţie a copilului, a fost transferat abuziv dintr-un loc într-altul fără a-i fi cerut consimţământul ori fără a se fi putut ţine cont de nevoile lui şi mai apoi el moare fără ca cineva din partea statului să se autosesizeze

Curtea Europeană a fost de părere că autorităţile din spitalul de psihiatrie, conştiente de situaţia dificilă — lipsa personalului, mâncare insuficientă, lipsa încălzirii — i-au pus viaţa în pericol viaţa lui Valentin. În plus, nu a avut loc o investigare efectivă a circumstanţelor decesului acestuia, este de părere Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Decizia CEDO în favoarea ONG-ului care l-a reprezentat pe Valentin are o semnificaţie deosebită, creând un precedent ce va putea fi folosit de asociaţii pentru a scoate la lumină şi alte cazuri de acest gen.

"Câmpeanu nu avea reprezentanţi, nu avea rude, era în grija statului încă de la naştere, astfel încât, conform procedurii Curţii, a prevederilor CEDO, nimeni nu putea să aducă un astfel de caz împotriva României. În acest moment, Curtea vine şi extinde această noţiune de victimă, astfel încât în mod excepţional şi o organizaţie nonguvernamentală poate aduce un astfel de caz în faţa Curţii când nu există rude sau alte persoane care să aducă cazul în faţa Curţii şi să asigure de fapt dreptul efectiv protejat prin Convenţie", a declarat Horaţiu Rusu, expert CRJ, citat de Realitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor