CEC nu a aprobat candidaţii Partidului Şor pentru parlamentare

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (cec.md)

Lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripţia naţională din partea Partidului Politic „Şor” nu a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală.

În cadrul şedinţei din 3 ianuarie a Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-a constatat că în dosarele celor 51 de candidaţi din partea Partidului Şor au fost depistate numeroase abateri ce ţin de nerespectarea procedurilor în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor şi cine aprobă lista candidaţilor.

Cu toate că demersul de înregistrare a candidaţilor Partidului Şor nu a fost adoptat din cauza numărului insuficient de voturi, fracţiunea mai are timp să lichideze abaterile şi să solicite din nou înregistrarea în alegeri până pe data de 24 ianuarie.

Potrivit agora.md, lipsa semnăturii lui Ilan Şor de pe o anexă la procesul verbal prezentat la CEC a determinat o parte din membrii comisiei să se abţină de la înregistrarea candidaţilor din lista Partidului Şor pentru circumscripţia naţională.

Făcând referire la principiul prezumţiei nevinovăţiei şi la certificatele de integritate prezentate, preşedintele CEC, Alina Russu, raportor al proiectului a trecut cu vederea faptul că Ilan Şor este deja condamnat în primă instanţă pentru escrocherie şi spălare de bani, specificând astfel că „setul este în regulă, fiind respectate toate normele statutare”, anexa fiind „o parte integrantă. Procesul verbal a fost semnat de preşedintele partidului”.