Cea mai veche bancă internaţională a lumii, inviolabilă şi învăluită în mister

Franc elvetian (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.07.2013

Banca Reglementărilor Internaţionale (BRI) este puţin cunoscută şi învăluită în mister. Deşi puţină lume ştie de existenţa ei, BRI este organizaţia care dirijează sistemele financiare la nivel mondial. The Economist a încercat să dezvăluie parte din misterul ei.

Cât de mult se ştie despre BRI? Un om normal ar putea răspunde, cel mai probabil, că nu ştie ce este, şi totuşi este vorba despre cea mai veche instituţie financiară din lume, banca de referinţă pentru toate băncile centrale internaţionale. Dar dacă banca funcţionează neştiută, nu este vina lumii, ci alegerea ei: şedinţele sale sunt strict secrete şi este interzisă înregistrarea discuţiilor ce au loc la sediul său. Banca funcţionează în regim strict secret.

Revista britanică The Economist a încercat să dezvăluie unele mistere, intervievându-l pe Adam Lebor, autorul unei cărţi de investigaţie despre BRI. Conform lui Lebor, toată lumea ar trebui să ştie cum funcţionează această instituţie, care are sediul central în Basel (Elveţia) deoarece BRI este entitatea care a elaborat reglementările privind managementul performanţei şi riscului în activitatea bancară, cunoscute ca acordurile Basel (Basel I, II şi III) iar de acordurile Basel ţin cont băncile din întreaga lume.

Cum funcţionează este puţin cunoscut şi nu este nici chiar aşa de uşor de înţeles. BRI este cea mai veche instituţie financiară internaţională, fiind înfiinţată în 1930, ca un liant între puterile participante la primul război mondial. După conferinţa de la Haga, Germania, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Italia, Japonia şi Statele Unite au căzut de acord cu guvernul Elveţiei neutre să fondeze o bancă la Basel la care să fie membre numai băncile centrale şi care să aibă imunitate efectivă în raport cu legile naţionale ale statelor membre. BRI urma să răspundă de reglementarea reparaţiilor de război germane, de unde şi denumirea de "reglementări" din numele instituţiei. Drept urmare, odată terminat cel de-al doilea război mondial, banca ar fi trebuit închisă, dar a avut întotdeauna capacitatea de a se reinventa. Nedumeririle legate de această bancă nu lipsesc.

De exemplu, în timpul "spectaculosului" crah financiar din Argentina, deţinătorii de obligaţiuni au încercat să dea în judecată instituţia elveţiană, dar justiţia elveţiană a explicat că nu există nici un mod în care BRI poate fi citată, deoarece tratatul care a creat-o o face inviolabilă. Dacă astăzi nu ar exista această bancă, am avea nevoie de ea? Este o întrebare la care lui Lebor i-a fost greu să dea un răspuns, dar băncile centrale din ţările mai mici privesc Basel ca pe un far, capabil să le lumineze şi să le ajute când le este greu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor