Ce simbolizează calul

Ce simbolizează calul
Ce simbolizează calul (Facebook)

Dintre cele douăsprezece animale din zodiacul chinezesc, calul se evidenţiază prin numeroasele însuşiri pe care le simbolizează. De secole, el este indispensabil omului ca partener în război, iar în timp de pace a fost folosit veacuri la rând pentru transport. Calul este îndrăgit şi admirat de foarte mulţi oameni din toată lumea, pentru că este graţios, elegant şi, totodată, unul dintre cele mai puternice animale aflate în slujba omului.

Caii purtau soldaţii în bătălii, trăgeau plugul la arat şi constituiau principalul mijloc de transport – până la apariţia maşinilor. Deoarece calul a fost implicat în activităţile omului în ceea ce priveşte arta şi munca, acest animal şi-a câştigat un loc special în istorie, aducând cu sine semne ale onoarei, reverenţei şi o mulţime de simboluri.

Domesticit şi crescut de om din vremuri imemoriale, calul denotă curajul şi viteza. Nu întâmplător motoarele maşinilor sunt măsurate în „cai-putere”! Astăzi, calul este foarte apreciat în lumea sporturilor. În curse şi concursuri hipice, el a captivat imaginaţia lumii moderne, la fel de mult cum a făcut-o în civilizaţiile antice.

Considerat un animal nobil şi inteligent în multe culturi antice, calul este un simbol de curaj, graţie şi viteză, simbolizând focul şi cerul.

În zodiacul chinezesc, calul corespunde Gemenilor din zodiacul european, simbolizează pragmatismul şi dragostea şi se consideră că a avut o contribuţie crucială în creşterea şi dezvoltarea Imperiului Chinez. În religia buddhistă Calul simbolizează energia. Elementul natural al Calului este Focul, iar această creatură minunată este o excelentă sursă de energie Yang.

Kantaka este renumitul armăsar alb al prinţului Siddartha Gautama, care mai târziu a devenit Buddha. Kantaka a fost cel care l-a purtat pe tânărul prinţ afară din palatul fortificat, când acesta a pornit în căutarea Iluminării. Când a ajuns la periferia oraşului, Siddartha l-a abandonat pe Kantaka pentru a merge pe jos, deoarece dorea să urmeze viaţa unui cerşetor. Legat de un copac ca să nu-l urmărească pe iubitul său stăpân, Kantaka l-a privit pe Siddartha până când acesta nu s-a mai zărit. Realizând că nu-l va mai vedea niciodată, a murit de durere şi se povesteşte că a fost primit de îngeri în rai, unde a aşteptat reîntâlnirea cu Siddartha.

Calul greco-roman a fost un prevestitor al războiului dedicat lui Marte şi lui Poseidon. Se spune că Poseidon ar fi creat primul cal. Deoarece Pegasus era un cal înaripat, născut din picăturile de sânge provenite din capul Medusei, era considerat mesagerul zeilor.

La începuturile Evului Mediu, în Capul Arkona de pe insula germană Rügen a existat un templu-fortăreaţă, care a aparţinut Ordinului slav Rani. În acest templu, dedicat zeului Svantevit, era practicat cultul Calului-Oracol. Slavii credeau că prin comportamentul acelui armăsar alb, se decidea starea de pace sau de război.

Cai-oracol au mai existat şi în templele medievale din Stettin (Pomerania) şi în Rethra (Luteţia), ca şi în mormintele sacre din timpul dinastiei Ming, în Imperiul Chinez.

Deseori, acest animal era văzut ca o fiinţă sacră, asociată cu o zeitate, ori ca un totem al războinicului.

În multe mitologii, calul era animalul călărit de zeul-soare, iar mai târziu apar care trase de patru cai sau de doi, ca în cazul zeului grec Helios. În mitologia nordică, Odin se deplasa călărind un armăsar cu opt picioare, numit Sleipnir.

Arta antică grecească îl înfăţişează pe Poseidon într-un car tras de cai-de-mare, sau de cai tereştri capabili să meargă pe apele mărilor.

Calul alb era o emblemă saxonă, iar mai târziu a devenit deviza casei de Hanovra.

La români, calul a reprezentat un semn de bunăstare, ajutor în gospodărie şi prieten credincios, fiindu-i alături la arat şi semănat, în zile de sărbătoare şi în vremuri de cumpănă. În basmele cu caracter mitologic, este aproape nelipsit calul fermecat, cu puteri miraculoase, care mănâncă jăratic şi îl ajută pe Făt- Frumos să treacă cu bine prin toate încercările dificile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook