Ce scrie presa străină despre alegerile din România

Punct de distribuţie ziare. (Spencer Platt / Getty Images)
Cristina Boiangiu
10.12.2012

Rezultatele alegerilor parlamentare din România, conform exit-poll-urilor, sunt prezentate pe larg de principalele agenţii de ştiri, publicaţii şi posturi TV din Europa. AFP şi Reuters au anunţat victoria coaliţiei aflate la putere, la fel şi Bloomberg şi France24.

"Victorie largă a coaliţiei aflată la putere în alegerile legislative din România (exit-poll)", relatează AFP. Uniunea Social-Liberală (USL) a premierului Victor Ponta, aflată la putere din mai, a obţinut 57% din voturi, conform unui exit-poll difuzat de TVR, şi a devansat opoziţia de centru-dreapta, apropiată preşedintelui Traian Băsescu, care a primit 29% din voturi.

AFP îl citează pe şeful liberalilor, Crin Antonescu: "Este vorba despre o victorie împotriva regimului Traian Băsescu". Jurnaliştii francezi menţionează sondajele realizate la ieşirea de la vot şi care confirmă scorul "fără precedent de la primele alegeri din România postcomunistă, în anii '90". În concluzie, AFP notează că USL va fi nevoită să colaboreze cu Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014.

"Alianţa aflată la guvernare în România obţine o majoritate - exit poll-uri", scrie Reuters care precizează că USL a obţinut o victorie cu 54-57% din voturi şi se pregăteşte să primească o majoritate a mandatelor parlamentare.

"Coaliţia aflată la putere în România obţine victoria în alegerile parlamentare, potrivit unor exit poll-uri", scrie şi Bloomberg. USL îl ajută pe premierul Victor Ponta să domine Parlamentul şi îi oferă o poziţie puternică de negociere în formarea unui nou Guvern cu adversarul său, preşedintele Traian Băsescu, mai scriu cei de la Bloomberg.

Ponta "i-a convins pe alegători să obţină prima sa victorie în alegeri, promiţând restabilirea salariilor şi taxelor majorate, (măsuri) aprobate de (actuala) opoziţie în 2010", arată cei de la Bloomberg, adăugând că "el trebuie, acum, să îl convingă pe Băsescu să îl nominalizeze în fruntea Guvernului, în urma unui referendum eşuat, la 29 iulie, împotriva preşedintelui, care a amplificat lupta pentru putere între cei doi lideri".

Jurnaliştii de la France 24 au scris şi ei despre victoria USL şi au precizat că primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni dimineaţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor