CE: Peste 40% din adolescenţii români au un nivel scăzut de competenţe de bază

Elevi de liceu în bănci.Examen BAC
Elevi de liceu în bănci.Examen BAC (Epoch Times România)

România se confruntă cu un nivel curent al competenţelor de bază foarte scăzut la nivel şcolar şi complet neevaluat în ceea ce priveşte adulţii. Totodată, lipsa de concordanţă între competenţele dezvoltate şi cererea de piaţa muncii, precum şi abandonul şcolar timpuriu, în special în zonele rurale, sunt probleme cu care se confrunta atât învăţământul superior românesc, cât şi în cel vocaţional.

Potrivit unui raport prezentat recent la Bruxelles, România se află sub media Uniunii Europene de 13,5% în ceea ce priveşte rata abandonului şcolar timpuriu. În 2011, ţara noastră a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 17,5%, în condiţiile în care obiectivul pentru 2020 este de 10%.

În plus, rata de participare la învăţământul postliceal a fost de 20,4% în 2011, cu peste 14 procente mai mică decât media UE (34,6%), în ciuda unor progrese rapide înregistrate în ultimii cinci ani, informează hotnews.ro.

Şi în ceea ce priveşte intrarea copiilor în sistemul de învăţământ, România este mult sub media UE. Cu o rată de 82,1% în 2010, ţara noastră are una dintre cele mai grave situaţii în ceea ce priveşte dezvoltarea competenţelor de bază.

Mai exact, peste doi din cinci copii de 15 ani nu au competenţe adecvate de citire, în matematică sau ştiinţe pentru a fi pregătiţi pentru viaţă adultă. Cu toate acestea, studiile recente indică o ameliorare rapidă în reducerea acestui decalaj.

Rata angajării absolvenţilor români a scăzut şi mai mult în timpul crizei economice, fiind mult sub media UE, respectiv de 70,4%, faţă de 77,2%, se mai arată în raport.

Mai mult, există o neconcordanţă semnificativă între oferta educaţională a universităţilor şi nevoile de pe piaţa muncii, iar acest lucru este vizibil în rata scăzută de angajare a absolvenţilor de universităţi.

Pentru grupul de vârstă 20-24 de ani, 29,4% dintre absolvenţii învăţământului postliceal au rămas fără un loc de muncă în 2011, în timp ce procentul şomerilor de după absolvirea ciclului secundar a fost de doar 22,9%.

Supracalificarea reprezintă principala problemă în peste 39% din cazurile de eşec la angajare. Pe de altă parte, participarea adulţilor la procesul de învăţare pe parcursul întregii vieţi a fost de doar 1,6% în 2011, la mare distanţă faţă de media UE, de 8,9%.

Această rată de participare este mai scăzută în rândul adulţilor mai puţin educaţi din România, doar 0,3% dintre cei care nu au absolvit o unitate de învăţământ liceal participând la cursuri în 2011, faţă de 3,6% dintre adulţii cu studii postliceale.

În ceea ce priveşte investiţiile în educaţie, România are cea mai scăzută rată din PIB din UE alocată educaţiei, deja grav afectată de criza economică.

Raportul publicat marţi, la Bruxelles, mai menţionează că noua lege a educaţiei, adoptată în 2011, reprezintă o reformă majoră a întregului sistem educativ, stabilind o agendă pe termen lung pentru ameliorarea calităţii educaţiei la toate nivelurile. Provocarea principală în creşterea numărului de competenţe dezvoltate este subfinanţarea sectorului.

Explicaţia este aceea că, deşi România are una dintre cele mai grave probleme în asigurarea competenţelor din întreaga UE şi are în prezent una dintre cele mai ambiţioase agende de reformă, bugetul alocat educaţiei este cel mai mic din UE.

În România, rata şomajului în rândul tinerilor este de aproape 23% în întreaga UE, deşi există peste două milioane de locuri de muncă vacante care nu pot fi ocupate, în prezent, fiind nevoie de o reorganizare radicală a modului în care sistemele de învăţământ şi formare contribuie la dezvoltarea competenţelor necesare pe piaţa muncii.

Comisia Europeană a lansat recent o strategie denumită ”Reorganizarea învăţământului”, menită să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate pentru a asigura formarea, în rândul tinerilor, a competenţelor şi aptitudinilor necesare pe piaţa muncii şi pentru a îşi atinge obiectivele în materie de creştere şi de creare de locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne