Câţi români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu şi refugiaţii din Ucraina reprezintă un pericol pentru România [Sondaj]

Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
29.04.2024

Un nou sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, arată că mai puţin de un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, în timp ce 21,1% au aceeaşi poziţie faţă de persoanele venite din Ucraina.

Potrivit sondajului realizat în perioada 12-20 aprilie, aproximativ 23,4% dintre români cred că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, iar 17,9% o mică ameninţare. Totodată, 68,6% consideră că aceşti imigranţi nu reprezintă o mare ameninţare pentru România, în timp ce 25,9% susţin că nu reprezintă nicio ameninţare.

De asemenea, datele obţinute de INSCOP arată că 10,5% dintre românii intervievaţi cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare pentru România, 10,7% o mică ameninţare, iar 38,5% nicio ameninţare.

Totodată, 21,1% dintre români consideră că oamenii veniţi din Ucraina reprezintă o mare ameninţare pentru România, 16,4% o mică ameninţare, în timp ce 35,2% nicio ameninţare.

“Procentul românilor care consideră că imigranţii din diverse zone ale lumii reprezintă o mare ameninţare pentru România este mic, în comparaţie cu cei care nu împărtăşesc o asemenea părere. Acest lucru relevă o atitudine relativ tolerantă, în pofida unor excese discursive populiste subversive menite să stimuleze o atitudine ostilă în special faţă de refugiaţii din Ucraina. Sub un sfert dintre români cred că imigranţii din Orientul Mijlociul reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu aproape 70% care nu susţin acest punct de vedere; doar aproximativ o cincime cred că imigranţii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu peste 70% care nu împărtăşesc această opinie; şi doar unul din zece români crede că imigranţii din alte zone reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu 80% care nu susţin această aserţiune.

Votanţii AUR sunt mai sceptici cu privire la imigranţi, indiferent din ce zonă a lumii ar veni, în timp ce votanţii ADU sunt mai toleranţi. Votanţii PSD-PNL au opinii similare cu media populaţiei. Tinerii sunt mai toleranţi faţă de imigranţi, la fel şi persoanele cu studii superioare. Locuitorii din Bucureşti şi marile oraşe sunt mai toleranţi cu privire la imigranţii din Ucraina, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi a celor din mediul rural. Pe de altă parte, bucureştenii şi locuitorii marilor oraşe sunt ceva mai intoleranţi faţă de imigranţii proveniţi din Orientul Mijlociu, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi cei din rural”, a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor