Ce avantaj crede Dăncilă că are la prezidenţiale: E un lucru pe care nici Barna, nici Iohannis nu-l au

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă după Congresul PSD, că social-democraţii cred toţi că dacă sunt "uniţi, bine organizaţi şi cu un mesaj corespunzător" vor putea câştiga alegerile prezidenţiale. În acelaşi timp, şefa PSD i-a atacat pe contracandidaţii săi principali din opoziţie - Klaus Ioannis şi Dan Barna.

"Vreau să precizez faptul că nu intru în această campanie electorală pentru a duce o luptă împotriva unuia sau altuia. Intru în această campanie electorală pentru a veni cu proiectele mele, cu viziunea mea, pentru a câştiga preşedinţia României", a declarat Viorica Dăncilă.

În continuare, presa i-a adresat o serie de întrebări candidatei PSD la Cotroceni:

Reporter: Cu ce sunteţi în avantaj faţă de preşedintele Klaus Iohannis, care este principalul contracandidat. Sau Dan Barna?

Dăncilă: Am spus că nu intru în competiţie cu dl Iohannis cu sau dl Dan Barna. Voi spune un singur lucru pe care nici dl Dan Barna, şi nici dl Iohannis nu îl au: nu sunt apropiaţi de oameni, nu iubesc oamenii, nu merg în rândul oamenilor. Sădesc... domnul Barna sădeşte ura în rândul oamenilor. Şi cred că oamenii au nevoie de unitate, au nevoie de proiecte, au nevoie de discuţii cu ei, au nevoie ca preşedintele României să fie aproape de ei.

Reporter: Aveţi convingerea ca puteţi să câştigaţi în faţa lui Klaus Iohannis?

Dăncilă: Am această convingere.

Reporter: Este pregătită România pentru prima femeie preşedinte?

Dăncilă: Eu cred că da. Dacă România a fost pregătită pentru primul prim ministru femeie, eu cred că România poate fi pregătită sau este pregătită şi pentru primul preşedinte femeie.

Reporter: Demisionaţi din PSD şi din fruntea Guvernului dacă nu intraţi în turul 2?

Dăncilă: Dar de ce vreţi, într-o zi în care vorbim la pozitiv, să vin cu elemente negative? Eu merg cu dorinţa, alături de colegii mei, de a câştiga.

Reporter: Poziţia PSD în sondaje...

Dăncilă: Adevăratul sondaj pentru noi e ziua votului. Ne uităm la sondaje pentru că ne arată pulsul, ne arată unde greşim, dacă am luat o decizie greşită, dacă am luat o decizie bună. Dar, ştiţi foarte bine, că adevărul îl vedem la vot. Dacă vă aduceţi aminte, în 2014, dl Victor Ponta avea 31% , dl Klaus Iohannis 15% şi rezultatul a fost tocmai invers.

Reporter: Mai este posibil să vă retrageţi în favoarea dlui Tăriceanu după acest...

Dăncilă: Nu. Categoric nu. Am spus că întotdeauna sunt un om corect şi voi rămâne un om corect faţă de colegii mei, faţă de Partidul Social Democrat, care mi-au dat încrederea lor şi nu trebuie să îi dezamăgesc. Trebuie să nu dezamăgesc românii care au încredere în mine, cei care semnează pentru candidatura mea. Deci nu se va întâmpla aşa ceva.

Reporter: (...) PSD nu este prea sus în sondaje acum. Cum îi veţi mobiliza (pe colegii dvs din ţară) pentru a face într-adevăr campanie.

Dăncilă: Colegii mei sunt mobilizaţi şi fiecare îşi va asuma un număr de voturi. Cum şi eu îmi voi asuma în faţa colegilor. Suntem un partid organizat. Această asumare nu vine prin impunere de la centru. Această asumare a numărului de voturi vine prin discuţiile cu fiecare organizaţie în parte, cu rezultatul pe fiecare organizaţie vrea să îl aibă. Eu cred că colegii mei sunt mobilizaţi în toată ţara. Avem trei rânduri de alegeri - prezidenţiale, locale şi parlamentare - şi cred că fiecare coleg din ţară va putea arăta la aceste alegeri de ce credibilitate se bucură în comunitatea în care este primar, sau de ce credibilitate se bucură acolo unde nu este primar dar vrea să candideze din partea Partidului Social Democrat.

Reporter: Vă aşteptaţi ca domnul Ponta să vă susţină pe dvs. sau pe domnul Tăriceanu la alegerile prezidenţiale?

Dăncilă: Nu ştiu. Nu l-am întrebat şi nu vreau să fac scenarii.

Reporter: Aţi vorbit de un PSD unit, dar am văzut lideri de filiale care nu au fost prezenţi astăzi.

Dăncilă: Din motive obiective. Vă asigur că avem o unitate în cadrul partidului, am o foarte bună cooperare, conlucrare cu toţi liderii judeţeni şi acest lucru îl veţi vedea la vot.

Reporter: Blat cu preşedintele Iohannis? Au fost voci...

Dăncilă: Oricine poate să spună orice, alţii au spus că am fost şi mi-am făcut nu ştiu ce operaţii. Eu cred că pentru cineva care se respectă, totuşi verifică astfel de lucruri. Dar eu nu pot să fac blat cu un contracandidat. Suntem candidaţi la prezidenţiale şi eu şi domnul Iohannis. Nu poţi să faci blat şi să câştige amândoi. Nu înţeleg logica.