Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an
Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an (Facebook)

Analizele medicale făcute periodic ne ajută să depistăm o afecţiune aflată la debut. Măcar o dată pe an este bine să mergem la medicul de familie pentru a ne face analizele uzuale de sânge şi, după caz, pe cele indicate în funcţie de vârstă, sex şi de bolile asociate.

Printre afecţiunile care nu arată semne vizibile de la început, dar pe care medicii le pot depista în faze incipiente la investigaţii de rutină, se numără bolile de inimă, hepatitele virale cronice B şi C, diabetul, precum şi unele tipuri de cancer.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Hemoleucograma

Este o analiză la sânge care oferă informaţii despre numărul de globule albe şi roşii din sânge şi cantitatea totală de hemoglobină din sânge. Testul furnizează diagnostice pentru numeroase boli. Rezultatele pot reflecta probleme cu volumul sângelui din cauza deshidratării sau a pierderii de sânge. În plus, această analiză mai poate indica infecţii acute sau cronice şi alergii.

Medicii spun că valoarea normală a hemoglobinei în cazul bărbaţilor este de 13.8 – 17.2 g/dl, iar la femei valoarea normală este de 12.1 – 15.1 g/dl.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Măsurarea glicemiei

Măsurarea glicemiei este un test simplu, care se recomandă a fi efectuat dimineaţa înainte de masă, deoarece în acea perioadă nivelul glicemiei din sânge este mai ridicat din cauza eliberării hormonilor hiperglicemianţi în organism. Nivelul glucozei din sânge poate varia în funcţie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitate fizică, diferitele boli de care suferim, tratamentele medicamentoase pe care le urmăm, sau stres. Medicii spun că glucoza constituie cea mai importantă sursă de energie pentru organismul uman.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Sumarul de urină

Şi sumarul de urină este recomandat la fiecare an deoarece acesta vă poate furniza informaţii preţioase cu privire la disfuncţii renale, probleme urologice, diabet, hepatita sau infecţii prezente în organism.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Lipidograma

Lipidograma este analiza care măsoară nivelurile de LDL, HDL, colesterolul total precum şi nivelul trigliceridelor din organism. Specialiştii spun că nivelul de siguranţă al colesterolului este sub 200. Nivelurile colesterolului din organism pot fi influenţate de dietă, greutate, vârstă sau sex.

Prin măsurarea transaminazelor "se vede" cât de afectat este ficatul. Valorile crescute ale transaminazelor nu înseamnă automat o afectare hepatică. Medicii spun că această concluzie se trage după mai multe analize, dar un nivel crescut este un semnal de alarmă.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Babeş-Papanicolau, o analiză esenţială pentru femei

Orice femeie care şi‑a început viaţa sexuală trebuie să-şi facă în fiecare an un consult ginecologic, o ecografie mamară şi un test Babeş-Papanicolau, acesta din urmă detectând existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin, înainte ca ele să se transforme în cancer.

După 40 de ani, femeile îşi pot face o dată la doi ani o mamografie, analiză care depistează precoce cancerul de sân.

După vârstă de 50 de ani, şi bărbaţii ar trebui să facă unele teste specifice: PSA (antigenul specific prostatic) şi tuşeul rectal, investigaţii utile în depistarea cancerului de prostată.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Ecografia abdominală

Medicii recomandă şi ecografia abdominală să fie făcută în fiecare an. Această investigaţie nu are contraindicaţii, evidenţiind starea organelor din abdomen (ficat, pancreas, colecist, rinichi, splină) şi pelvis (vezica urinară, uter, ovare).

Prin această ecografie se pot depista tumorile benigne sau maligne, calcificările şi hemangioamele (acumulare de vase de sânge), splină mărită, pietrele la rinichi, chisturile renale, colecistita (inflamaţie a veziculei biliare), pancreatita acută sau cronică şi prezenţa de lichid în cavitatea abdominală.

Ce analize trebuie să vă faceţi în fiecare an. Alte analize

Puteţi include şi unele investigaţii precum electrocardiograma, radiografia cord-pulmonară, cea tiroidiană şi ecografia abdominală tot în analizele anuale, sau la recomandarea specifică a medicului chiar mai des.

În ceea ce priveşte controlul oftalmologic, recomandările generale sunt ca acesta să fie făcut la doi ani şi, după vârstă de 40 de ani, la un an. Însă dacă sunt depistate anumite probleme la nivelul ochilor sau în cazul persoanelor care au rude bolnave de glaucom, o afecţiune ce se moşteneşte, controalele se pot face chiar şi la şase luni sau mai des. Aceste recomandări sunt valabile şi în cazul controalelor dermatologice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură