Ce a mai rămas din centrul-stânga italian?

Premierul italian, Mario Monti. (Antoine Antoniol/Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2012

Unul din rezultatele atinse de guvernul Monti a fost acela de a supune la o încercare grea coaliţia de stânga care va candida la alegeri. Celebra fotografie de grup, ''Alianţa de la Vasto'' cu PD-IdV-SeL (Partidul Democrat, Italia Valorilor şi Stânga Ecologie şi Libertate) a rămas doar o amintire. Politicienii centrului-stânga reflectează la modul de a reconstrui zona stângii, se arată într-o analiză publicată de revista L'Espresso în ediţia de luni.

Au trecut doar trei luni şi jumătate, dar pare o eternitate, de la celebra fotografie de grup a Alianţei de la Vasto (localitate din sudul Abruzzo), reprezentarea vizuală a noului centru-stânga. Antonio Di Pietro, Pierluigi Bersani şi Nichi Vendola mână în mână, cu braţele ridicate, lansau un nou sezon politic, transformarea IdV, SeL şi PD într-o alianţă politică candidată la guvernarea ţării.

După numai 100 de zile, din care aproximativ jumătate caracterizate de guvernul prezidat de Mario Monti, nu numai că acea fotografie apare îngălbenită şi învechită, ci pur şi simplu acea alianţă nu mai există. A fost suficientă legea financiară aprobată de Parlament cu puţin timp înainte de Crăciun, pentru a devasta tabăra centrului-stânga.

PD este un susţinător ferm al noului guvern, în schimb Antonio Di Pietro (IdV) a devenit deja un adversar neînduplecat al lui. Liderul SeL, în afara Parlamentului, nu-şi ascunde opoziţia faţă de reţetele prescrise de noul premier.

Evitând polemica cu PD, Di Pietro merge pe drumul său, afirmând: 'Cred că în Italia, la fel ca în toate democraţiile moderne, nu poate exista decât un sistem bipolar în care se confruntă doua zone programatice diferite: reformatorii şi conservatorii. Zona reformatoare vrea să pună laolaltă cererile de solidaritate cu necesitatea de fi în competiţie. Într-o eră post-ideologică este inevitabil. IdV ramâne în această optică, cea a sistemului bipolar în Italia. Noi acţionăm pentru ca zona reformistă să câştige şi să guverneze în interesul cetăţenilor. Dorim să-i facem să înţeleagă pe alegători că este mai bine ca ei să aleagă premierul şi programul. Lucrăm pentru acest obiectiv. Zona centrului-stânga nu poate ignora acest model şi această cultură''.

'Eu nu trăiesc politica cu aceste emoţii care se schimbă de la o săptămână la alta. Stânga poate folosi această perioadă pentru a se reînnoi, pentru a obţine o clarificare neconflictuală cu privire la tema muncii şi pentru a decide priorităţile în domeniul social, modelul de sănătate şi de şcoală publică'', a declarat senatorul PD Ignazio Marino. 'Este clar că forţele de de centru-stânga sunt IdV, PD şi SeL. Trebuie să reîncepem să construim centrul-stânga'', a precizat el.

În ceea ce priveşte SeL, Gennaro Migliore, exponent de seamă al partidului, deşi nu este de acord cu alegerile guvernului Monti, nu vede niciun pericol pentru alianţa cu PD: 'Punctul din care trebuie să se plece este cum să se înfrunte perioada de aici până la alegeri. Cred că acest guvern nu poate reprezenta o perspectivă politică. Centrul-stânga nu este format din spărturi. Cred că Monti şi-a epuizat creditul'.

Nu este un secret că PD nu a agreat multe dintre ieşirile liderului IdV. Potrivit europarlamentarului PD, Debora Serracchiani, un rol-cheie îl va avea noul sistem electoral. ''Alianţa de la Vasto derivă parţial şi din legea electorală. Personal sper într-o reformă a sistemului politic, care să ţină seama de schimbarea în curs din politica italiană. Cred că propunerea PD cu colegii uninominale poate fi luată în considerare. Parlamentul trebuie să reformeze regulamentele, făcând eventual Senatul federal, prin urmare o singură Cameră de aleşi şi o nouă lege'', afirmă Serracchiani.

Andrea Orlando, exponent de seamă al PD, este de părere că trebuie să se acţioneze pentru a reconstrui întregul centru-stânga. ''Unele tonuri folosite, comparându-l pe Monti cu Berlusconi sunt de natură să pună în pericol alianţa. După Monti nimic nu va mai fi ca înainte'' spune Orlando. În opinia sa, este necesar să se construiască o alianţă între forţele de stânga şi cele moderate.

Potrivit lui Andrea Romano, editorialist şi director al think-tank-ului ''Italia Futura'', centrul-stânga a irosit cei trei ani cât a fost în opoziţie.

'Personal cred că aşteaptă să vadă ce se întâmplă. E greu de crezut că centrul-stînga va moşteni conducerea guvernului tehnocrat, ca în trecut. În prezent, convingerile grupurilor conducătoare sunt foarte diferite. În opinia mea, dacă PD ar fi fost într-adevăr convins de propriul proiect pentru Italia nu ar fi făcut să se nască guvernul Monti. Nu s-a putut opune caracterului excepţional al guvernului tehnocrat deoarece 'Alianţa de la Vasto' era inevitabilă într-un fel, dar nu conţinea o formă a ideii de guvernare a ţării. Astăzi, odată îndepărtat Berlusconi, este dificil să ştii care sunt ideile PD privind munca şi amortizoarele sociale. Această afazie a PD rezultă din dificultatea de a găsi o voce comună. Stânga trebuie să repornească, trebuie să inventeze ceva. Este nevoie de o agendă, de un leadership şi de un program'', a afirmat Romano.

În opinia sa, centrul-stânga nu a folosit perioada petrecută în opoziţie pentru a construi un plan pentru ţară, ci pentru a-l ataca pe Berlusconi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor