Ce a învăţat şefa USR Bucureşti din tot mandatul lui Firea

Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Heirupismul ca stil de management - asta este ceea ce putem învăţa din tot mandatul primarului general Gabriela Firea, a acuzat miercuri, via Facebook, şefa USR Bucureşti Roxana Wring, după iniţiativa edilului care a stârnit vâlvă mare printre şoferi.

"Cea mai recentă lecţie, chiar astăzi când primarul a anunţat că introduce vinieta pentru Bucureşti. Este o mostră de heirupism, la fel cum a fost, dacă vă mai aduceţi aminte, banda unică ce a funcţionat o singură zi pentru că a fost prost pregătită, prost anunţată şi prost implementată. Avem acum aceeaşi situaţie. O idee aplicată în alte oraşe, dar care riscă să fie transformată în dezastru de Gabriela Firea. Şi explic de ce. În mod normal, astfel de decizii se iau după o analiză atentă a cifrelor. Nu am auzit de la actualul primar date precise despre câte astfel de maşini circulă zilnic în Bucureşti, care este suma totală pe care speră să o obţină la bugetul local şi cu cât va scădea poluarea din Capitală în urma introducerii acestei măsuri. Nu am auzit nici de facilităţile de transport vor fi oferite celor care, descurajaţi de vinietă, vor dori totuşi să meargă cu transportul în comun. Unde să-şi lase maşinile, ce noduri de transport vor avea la dispoziţie sau ce variante ocolitoare", a declarat Roxana Wring.

În lipsa acestor date absolut necesare, şefa USR a subliniat că nu are încredere că Gabriela Firea va reuşi să facă ceva bun cu această taxă, "cel mult să o compromită ca idee şi să o îngroape aşa cum a făcut şi cu altele".

"Ce trebuia să facă un primar general? Încă din primul an de mandat trebuia să comande un studiu pe această problemă. Apoi să pregătească un plan integrat, în care introducerea vinietei să fie dublată de măsuri de sprijin (înnoirea parcului auto STB, parcări la marginea oraşului, rute extinse, variante ocolitoare etc.). Apoi să pună în dezbatere această soluţie. Apoi să o testeze şi la final să anunţe că o va implementa. Altfel, vinieta va fi doar o sancţiune pe care oamenii o plătesc pentru incompetenţa primarului general. În lipsa facilităţilor de care spuneam, această vinietă nu va duce la reducerea traficului şi a poluării. Ci doar la penalizarea oamenilor care nu au nicio altă variantă. Şi nu din cauza lor, ci din cauza actualei administraţii. Pe scurt, o idee ce ar putea funcţiona, dar pe care Gabriela Firea se pregăteşte să o îngroape definitiv", a afirmat Roxana Wring.

Reamintim că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov şi care doresc să circule în oraş.

Totodată, primarul propune ca maşinile non - euro, Euro 1, 2, inclusiv cele înmatriculate în Bucureşti, să nu aibă deloc acces în zona centrală a oraşului. Posesorii de autovehicule vor putea intra cu maşinile în centrul Capitalei doar dacă vor achiziţiona o vinietă electronică de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/lună şi 900 lei pe an. Maşinile cu normă de poluare Euro 3,4 5 şi 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din Bucureşti.

Măsurile ar urma să fie aplicate de anul următor. Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

Proiectul va sta 45 de zile în dezbatere publică, apoi va fi supus aprobării Consiliului General.