CCR respinge sesizarea USR: Oamenii PSD trimişi la Curte, Gheorghe Stan şi Deliorga, de neclintit

Gheorghe Stan
Gheorghe Stan (aktual24.ro)

Curtea Constituţională a respins, miercuri, cererea USR privind invalidarea numirilor în funcţiile de judecători constituţionali ale lui Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan.

USR ceruse invalidarea argumentând că numirile s-au făcut prin încălcarea art. 62 din legea 47/1992: "În cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul (n.n. acordul prealabil pentru numirea în funcţie) trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcţie sau din partidul politic al cărui membru este".

În ceea ce-l priveşte pe Cristian Deliorga, numit de Senat în funcţia de judecător CCR, la propunerea PSD, parlamentarii USR arătaseră că acesta a transmis Consiliului Superior al Magistraturii cerere de pensionare din calitatea de judecător la Curtea de Apel Constanţa la trei săptămâni de la numire, nu atunci când a fost numit, aşa cum prevede legea.

În acelaşi timp, USR a mai afirmat că Gheorghe Stan, numit, tot la propunerea PSD, de Camera Deputaţilor în funcţia de judecător CCR, nu a demisionat de la şefia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, încălcând şi el legea Curţii Constituţionale şi aflându-se astfel în stare de incompatibilitate.