CCR dă undă verde intiativei privind definirea căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie. Decizia privind căsătoriile gay, amânată

CCR a decis ca iniţiativa cetăţenească, prin care 3 milioane de români au cerut ca în Constituţie să se prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (Epoch Times)

Judecătorii Curţii Constituţională a României (CCR) au constatat miercuri că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul stipulării în legea fundamentală a faptului că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei, relatează Agerpres.

Reamintim că propunerea cetăţenească a fost semnată de 3.000.000 de români care cer protejarea căsătoriei tradiţionale, prin înlocuirea în Constituţie a termenul „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie.“

Semnatarii propunerii susţin că "familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este singura relaţie interumană ce asigură mediul propice naşterii, creşterii şi educaţiei generaţiilor viitoare. Ca instituţie fundamentală a societăţii, ea asigură continuitatea poporului român. Mai mult decât atât, familia este locul în care valorile şi tradiţiile româneşti sunt transferate noilor generaţii, iar tradiţiile şi valorile româneşti au, la baza lor, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie."

În consecinţă, aceştia au cerut ca art. 48, alineat 1, din Constituţia României, care prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, să fie revizuit astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Tot astăzi, pe rolul CCR s-a aflat şi soluţionarea excepţiei privind dispoziţiile din Codul civil referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, ridicate într-un proces de Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, care cer recunoaşterea de către statul român a căsătoriei lor, oficiată în Belgia şi Asociaţia ACCEPT.

Judecătorii au decis să amâne pentru 20 septembrie soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate care se referă la dispoziţiile art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil.

Potrivit alin (2): Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. Alin. (4) prevede că dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile.

Cei doi au atacat aceste două articole după ce în 2013, Inspectoratul General pentru Imigrări le-a refuzat recunoaşterea căsătoriei pentru a-şi putea exercita dreptul la libertate de circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene.