CCR a tranşat conflictul Iohannis-Dăncilă: Ce trebuie să facă cei doi lideri politici

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

UPDATE. Curtea Constituţională a anunţat oficial că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi cu privire la pct. 1,2 şi 3 şi cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea şi constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată.

2. Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituţională între primul ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019.

* * *

UPDATE. Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele Klaus Iohannis este obligat să revoce miniştrii demişi de premierul Viorica Dăncilă, să numească interimarii şi să motiveze refuzul numirii noilor miniştri, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că şefa PSD este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliţiei de guvernare de către ALDE.

CCR a admis astfel parţial conflictul juridic Guvern-Preşedinţie.

* * *

Curtea Constituţională are pe masă, în şedinţa de miercuri, sesizarea depusă de premierul Viorica Dăncilă în care reclamă un conflict juridic cu preşedintele Klaus Iohannis. Nemulţumirea vine după ce şeful statului a refuzat să numească miniştrii interimari.

După ce ALDE a făcut pasul în spate şi a ieşit de la guvernare, miniştrii lui Călin Popescu Tăriceanu şi-au dat demisia, cu o singură excepţie - Ramona Mănescu, care a bătut prima palma cu PSD.

În acest context, Viorica Dăncilă a propus interimari: Ioan Deneş la Ministerul Mediului, Niculae Bădălău la Ministerul Energiei şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul. De altlfel, premierul a trimis la Cotroceni şi alte propuneri de miniştri.

În replică, Klaus Iohannis a respins integral remanierea cerută de premier, catalogând-o drept una "neavenită, nepotrivită", şi a invitat-o pe şefa PSD să meargă cu Guvernul la vot în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne