CCR a respins sesizările de conflict juridic făcute de Victor Ponta şi de Traian Băsescu

Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.05.2014

Curtea Constituţională a respins miercuri sesizarea Guvernului cu privire la implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, în favoarea PMP precum şi sesizarea preşedintelui legată de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare.

Cele două sesizări au fost discutate începând cu ora 17.00, şi nu la 10.00 dimineaţa, cum era programat, la solicitarea Guvernului care a motivat că are o agendă încărcată miercuri dimineaţă.

Reamintim că premierul Ponta a sesizat CCR, pe 6 mai, reclamând implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală pentru a susţine Partidul Mişcarea Populară, după ce în presă apăruseră fotografii cu Traian Băsescu alături de Elena Udrea şi alţi lideri PMP, pe malul mării, îmbrăcat într-un tricou inscripţionat cu slogan electoral PMP.

"Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 "Rolul preşedintelui" din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiuni politice", cerea premierul în sesizare.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara, după primirea sesizării că este prima oară când se înregistrează acest gen de cereri la CCR pentru soluţionarea conflictelor juridice între Preşedinţie şi Guvern.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a depus o sesizare la Curtea Constituţională reclamând faptul că premierul Victor Ponta refuză să semneze decretele de acordare a decoraţiilor pentru unele personalităţi culturale care s-au aflat la conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012, şi anume Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR şi Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

În replică, premierul Victor Ponta a susţinut că a refuzat să contrasemneze pentru că cei propuşi "erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste" şi au deturnat bani publici.

Societatea Timişoara, care a lansat „Proclamaţia de la Timişoara” în martie 1990, şi-a exprimat indignarea şi perplexitatea în privinţa declaraţiilor premierului Ponta referitoare la afirmaţiile potrivit cărora Mircea Mihăieş este "de extremă dreaptă, un fascist bătrân".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor