CCR a respins excepţia privind înlăturarea prescripţiei pentru infracţiunile de omor

Curtea Constituţională în Parlamentul României
Curtea Constituţională în Parlamentul României (Epoch Times România)
Flori Mladin
12.12.2013

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate în ce priveşte înlăturarea prescripţiei executării pedepsei pentru infracţiunile de omor.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate a art. 125 din Codul Penal. Concret - cum s-a spus în presă - prescripţia infracţiunilor comise de torţionari nu se împlineşte. Deci, nu se aplică prescripţia. Faptele nu se prescriu. Mai exact, faptele de crimă nu sunt prescriptibile, nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei", a declarat preşedintele Zegrean, după decizia CCR.

CCR a ezbătat din nou, joi, excepţia de neconstituţionalitate în ce priveşte înlăturarea prescripţiei executării pedepsei pentru infracţiunile de omor.

În 21 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol pentru 12 decembrie a excepţiei ridicate de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituţionalitatea dispoziţiilor art. 125 alin.3 din Codul penal.

Anterior, pe 15 octombrie, CCR a amânat soluţionarea excepţiei din cauza imposibilităţii constituirii completului de judecată.
Excepţia a fost discutată prima dată în şedinţa publică din 24 septembrie.

În octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revoluţiei ca urmare a soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională a României.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea dată judecătorilor CCR o scrisoare privind situaţia care ar fi creată odată cu admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012.

"Legea 27/2012 are implicaţii inclusiv în ceea ce priveşte cercetarea şi judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a excepţiei de neconstituţionalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracţiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripţie ar însemna că persoanele responsabile pentru infracţiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală. Consecinţa ar fi că faptele de la Revoluţie pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripţie în martie 2012 (şi care deveniseră astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunţurile vor fi soluţionate prin rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. Precizăm că modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescripţie a răspunderii penale era deja împlinit", conform scrisorii adresată CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor