Catalonia cere ajutorul Uniunii Europene pentru obţinerea independenţei

Preşedintele catalan Artur Mas. (STRDEL / AFP / Getty Images)
Oana Moisescu
03.01.2014

Preşedintele Cataloniei a apelat la susţinerea prim miniştrilor UE privind încercarea regiunii de a vota anul acesta în luna noiembrie pentru independenţă, sursa unor conflicte din ce în ce mai aprige cu guvernul central al Spaniei, notează Reuters.com.

Într-o serie de scrisori din luna decembrie făcute publice joi, Artur Mas a îndemnat puterile Europene să încurajeze un referendum, pe care guvernul de centru dreapta condus de preşedintele Mariano Rajoy îl consideră neconstituţional şi nu îl va permite.

Efortul catalan pare că va domina anul acesta agenda politică a Spaniei, care îşi revine încet din starea de recesiune şi se îndreaptă către alegerile generale din 2015.

„Contrar unor rapoarte, există un număr de opţiuni legale şi constituţionale ce permit acestui referendum să aibă loc în Catalonia”, a precizat Artur Mas într-o scrisoare adresată Cancelarului german, Angela Merkel, pe 20 decembrie, care a fost reprodusă pe websiteul său oficial şi este una din cele 27 de scrisori trimise liderilor europeni.

„Sunt încrezător că mă pot baza pe faptul că veţi încuraja procesul european paşnic, democratic şi transparent căruia eu şi o mare majoritate a catalanilor îî suntem complet devotaţi”, a mai scris preşedintele regiunii spaniole.

Scoţia urmează să voteze anul acesta cu privire la independenţa sa, cu toate acestea Mas nu a făcut nicio referire la paralelismul cu situaţia britanică, în scrisoarea sa.

Pe lângă faptul de a pune guvernul central spaniol într-o situaţie stânjenitoare, campania internaţională are şi un scop tactic. Partidul de guvernare catalan şi grupările cetăţeneşti ţintesc un joc final care ar putea să se desfăşoare într-un tribunal internaţional.

În condiţiile în care cei doi lideri nu vor ajunge la nicio negociere politică, este de aşteptat ca Rajoy să se folosească de parlamentul spaniol şi de Curtea Supremă pentru bloca orice încercare de a ţine un referendum.

În acest caz, Mas ar putea fi obligat să anunţe alegeri anticipate, care vor fi câştigate, conform sondajelor, cel mai probabil, de partidul pentru independenţă mai radical Stânga Republicană Catalană (ERC). Liderii ERC spun că, dacă va fi nevoie, vor duce lupta lor pentru un referendum până într-o instanţă internaţională.

Separat de scrisorile adresate liderilor din Uniune, guvernul regional a trimis, de asemenea, în decembrie, 45 de memorandumuri către ţările străine, trecând în revistă atracţiile pe care le oferă din poziţia de economie bazată pe export, situată în inima UE - al cărei membru doreşte să rămană.

Sondajele de opinie au arătat o susţinere mixtă a independenţei catalane în cadrul regiunii, unele sondaje relevând recent că doar 35% ar vota o despărţire completă de Spania în timp ce altele au arătat că susţinerea s-ar ridica aproape la 50%. Ceea ce au dezvăluit însă sondajele în mod copleşitor este faptul că cetăţenii catalani vor dreptul de a decide şi consideră că Rajoy ar trebui să permită un referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor