Casa Albă speră să ajungă la un acord cu Rusia privind scutul în 2013 sau 2014

Barack Obama
Barack Obama (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2012

Preşedintele american Barack Obama speră să ajungă la un acord de compromis cu Rusia privind sistemul de apărare antirachetă anul viitor sau în 2014, a declarat un purtător de cuvânt al Casei albe.

"Mai trebuie depuse unele eforturi pentru a ajunge la un acord cu Rusia (...). Iar preşedintele speră că în următorul an sau în următorii doi ani putem începe să arătăm unele progrese tangibile pentru găsirea de teren comun privind sistemul de apărare antirachetă", a spus Earnest.

Potrivit CNN, Obama i-ar fi spus lui Medvedev la summit: "Aceastea sunt ultimele mele alegeri. După ce voi fi ales, voi da dovadă de mai multă flexibilitate". Discuţia a fost surprinsă de un microfon uitat deschis.

Favoritul la învestitura republicană, Mitt Romney a apreciat că această declaraţie este "alarmantă şi tulburătoare".

"Rusia este un inamic geopolitic... iar ideea că preşedintele nostru (...) planifică să facă ceva ce nu este dispus să divulge poporului american înainte de alegeri este ceva ce consider foarte, foarte alarmant", a spus Romney.

În replică, preşedintele rus Dmitri Medvedev, care se retrage de la Kremlin în mai, i-a spus lui Romney să "îşi verifice ceasul". "Este 2012, nu mijlocul anilor '70", a spus el. "Fiţi atent grijă la realităţile politice", a adăugat Medvedev.

Alegerile prezidenţiale americane vor avea loc în noiembrie 2012, iar învestirea în funcţie a noului lider american va avea loc în ianuarie 2013. Potrivit celor mai recente sondaje, Obama este favorit.

Rusia şi SUA au convenit să coopereze pe tema scutului la summitul NATO de la Lisabona din 2010, dar negocierile sunt în impas.

La 23 noiembrie, Dmitri Medvedev a anunţat mai multe măsuri militare şi diplomatice în replică la desfăşurarea scutului în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor