Carmen Dan: Procurorul general tot cere desecretizarea documentelor. Nicio problemă, poate să ceară

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut noi precizări după ce procurorul general Augustin Lazăr a insistat în privinţa declasificării documentelor referitoare la incidentele violente din 10 august.
Carmen Dan (Ministrul de Interne),
Carmen Dan (Ministrul de Interne), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat vineri că solicitarea înaintată de procurorul general Augustin Lazăr privind declasificarea documentelor din dosarul "Jandarmeriada" se află pe masa unei comisii a MAI.

"Procurorul general tot cere. Nicio problemă, poate să ceară, noi vom răspunde de fiecare dată. Am mai spus că nu a fost nicio cerere a parchetului care să fie amânată sau care să întâmpine greutăţi din partea Ministerului. Am expus demersurile făcute, să nu ne acuze nimeni că îngreunăm ancheta. Referitor la declasificare, cred că e îndeajuns să ne uităm în Codul Penal, unde avem un articol care spune că instanţa e cea care decide declasificarea, când consideră că informaţiile sunt utile cercetării judiciare şi poate dispune declasificarea totală sau parţială.

Noi am expus în explicaţii, care sunt considerentele. Nu sunt documente clasificate de ministru, nu sunt documente pentru care ministrul poate dispune declasificarea. Însă, această cerere a procurorului general este în analiza unei comisii din cadrul Ministerului. Dacă comisia va dispune în sensul declasificării parţiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse în dosar, vom proceda în consecinţă", a declarat Carmen Dan, citată de Mediafax.

Întrebată dacă se teme că va fi pusă sub acuzare în dosarul "Jandarmeriada", Carmen Dan a negat, argumentând că "unui om care nu a greşit cu nimic nu are de ce să îi fie teamă".

Reamintim că Ministerul Public condus de procurorul general Augustin Lazăr a făcut marţi, în cadrul unui comunicat de presă, o serie de precizări privind asigurarea "caracterului echitabil al urmăririi penale şi respectarea dreptului la apărare în cauza privind incidentele violente din 10 – 11 august 2018".

Astfel, procurorul general a notat că documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi deoarece orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal:

"Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului.

Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că 'orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită in procesul penal'. Totodată, Curtea Constituţională apreciază că 'protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tuturor părţilor'", a transmis Ministerul Public.

Precizările lui Augustin Lazăr răspund sfatului primit de la ministrul de Interne de a reciti legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

"Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării, validării şi depunerii jurământului", afirma luni Carmen Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne