Căpitanul din „Toate pânzele sus”, marele actor Ion Besoiu, a încetat din viaţă

Ion Besoiu în rolul lui Anton Lupan, în serialul „Toate pânzele sus”
Ion Besoiu în rolul lui Anton Lupan, în serialul „Toate pânzele sus” (aarc.ro)

Îndrăgitul actor Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei din anii ’70-’80, erou al copilăriei celor care au iubit „Toate pânzele sus!”, a încetat din viaţă. Ion Besoiu a murit pe 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani, în timp ce era internat la Institutul pentru boli cardio-vasculare din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„Ion Besoiu face parte dintr-o generaţie şcolită, care a trecut prin şcoala de teatru, era altfel viaţa când a intrat el la şcoală. Oamenii erau mai puţin egoişti, mai puţin răi, toate filmele în care a jucat le-a făcut alături de actori prieteni, cu care a rămas, cu care a trăit, s-a înţeles, cărora li s-a spovedit. Din păcate, această generaţie e pe sfârşite, mai sunt câţiva. Trebuie ca omul şi societatea să se deştepte şi să aducă înapoi şcoala la care a învăţat Besoiu, Toma Dimitriu, Toma Caragiu, toţi aceşti artişti mari care au dispărut”, a declarat actorul Dorel Vişan pentru Mediafax.

Căpitanul corabiei „Speranţa” era de o generozitate extraordinară, mai spune Dorel Vişan, un om de o prietenie deosebită, „pe care îl concepe o anumită şcoală şi un anumit fel de a gândi, de a gândi despre tine şi de a te cunoaşte pe tine”.

Se spune că Ion Besoiu şi-a dorit să fie marinar pe când era copil, dar şi că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 13 ani, a ajutat la căratul tărgilor cu răniţi la spital.

Un detaliu inedit din biografia actorului este că Avram Besoi, tatăl lui Ion Besoiu, a fost coleg în şcoala primară cu Lucian Blaga. Părintele actorului a fost exclus din Partidul Comunist pentru că luptase pe frontul din Rusia, dat afară din armată şi angajat ca vatman pe tramvai.

Născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, artistul şi-a dedicat viaţa teatrului şi filmului românesc.

A debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariţia filmului „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan, în care i-a avut parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”.

Cele mai cunoscute roluri ale actorului Ion Besoiu sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont în "Trei surori" (1995), Senecus în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimăreştilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Avea o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate - din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011.

Ion Besoiu avea pregătit, de câţiva ani, locul de veci care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă cea de-a patra soţie, pe nume Luminiţa, considerată marea iubire a actorului. „Când a murit, mi s-a zguduit credinţa în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminiţa, pe care a luat-o de soţie când avea 61 de ani. Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soţie, actriţa Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoţei gemeni.

Ion Besoiu, care şi-a închinat toată viaţa scenei, a fost răsplătit cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului, şi cu o stea mai mică, din aur, pe care s-o ia acasă, în anul 2015.

Ultimul premiu pe care l-a câştigat Ion Besoiu a fost o distincţie obţinută anul trecut, la vârstă de 85 de ani, pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin la ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Film Love is Folly (Varna, Bulgaria). El a obţinut trofeul pentru rolul colonelului din filmul "Bucureşti nonstop", în regia lui Dan Chişu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură