Caniculă accentuată: Incendii de vegetaţie în 10 judeţe

Incendiu de vegetaţie
Incendiu de vegetaţie (Marc Piscotty / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
23.07.2012

Peste 115 hectare de vegetaţie uscată şi fond forestier au ars în acest weekend în incendii izbucnite în zece judeţe. Pentru stingerea acestora au intervenit peste 170 de pompieri militari, alături de pompieri civili, jandarmi montani şi angajaţi ai ocoalelor silvice, Gărzii de Mediu şi Salvamont.

Prahova

În Munţii Bucegi, din judeţul Prahova, între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele a izbucnit un incendiu la fondul forestier, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu o pantă de 80%, într-o arie naturală protejată - Rezervaţia Naturală Abruptul Prahovean - de interes naţional şi european, pe o suprafaţă de circa 1.500 de metri pătraţi, a precizat IGSU.

Braşov

În satul Sebeş din comuna Hârseni, judeţul Braşov, a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată care s-a extins la litiera de conifere din golul alpin situat între vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, la o altitudine de 1.500 de metri, pe o suprafaţă de patru hectare, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Hunedoara

În judeţul Hunedoara, au izbucnit duminică două incendii în Munţii Vulcan, Vârful Drăgoi şi, respectiv, comuna Baru, fiind afectate 32 de hectare de vegetaţie uscată şi doborâturi.

Gorj

În judeţul Gorj, forţele de intervenţie acţionează pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată semnalat în golul alpin din comuna Muşeteşti.

Sibiu

În judeţul Sibiu, incendiile care se manifestă la aproximativ cinci hectare de fond forestier în zona Vârfului Buceciu şi aproximativ şapte hectare litieră în zona Vârfului Muma sunt localizate şi se lucrează pentru stingerea acestora.

Alba

Aproximativ 25 hectare vegetaţie uscată, litieră pădure foioase şi conifere, păşune alpină şi doborâturi din judeţul Alba au fost afectate de incendiile declanşate în comuna Şugag, în zonele Smida Mică şi Dobra din Munţii Şureanu.

Covasna

În judeţul Covasna, focul a distrus trei hectare de vegetaţie uscată şi pepinieră de foioase din comuna Vâlcele.

Neamţ

În judeţul Neamţ, incendiul produs la vegetaţia uscată de pe un perete stâncos din zona Stănile a Parcului Naţional Ceahlău nu se mai manifestă cu flacără, zona fiind în continuare supravegheată.

De asemenea, fondul forestier din zonă a fost izolat de locul în care s-a manifestat incendiul printr-un şanţ, astfel încât scânteile sau jarul căzute accidental să nu poată genera un incendiu, a precizat IGSU.

Mureş şi Harghita

Se asigură supravegherea pentru a se preveni reaprinderea suprafeţelor afectate în zonele Şanta - staţiunea Păltiniş Tilişca şi Jina din judeţul Sibiu, zona Ocolului Silvic Brateş din comuna Tărcau, judeţul Neamţ, în comuna Stânceni din judeţul Mureş şi în apropierea staţiunii Lacul Roşu şi localităţile Borsec, Subcetate şi Gheorgheni din judeţul Harghita.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor