Canadieni premiati pentru lupta impotriva recoltarii ilegale de organe din China

David Kilgour primeste Premiul pentru Drepturile Omului pentru 2009 din partea filialei elvetiene a Societatii Internationale pentru Drepturile Omului, 16 ianuarie, in Bern.
David Kilgour primeste Premiul pentru Drepturile Omului pentru 2009 din partea filialei elvetiene a Societatii Internationale pentru Drepturile Omului, 16 ianuarie, in Bern. (The Epoch Times)

BERN, Elvetia — Doi canadieni care lupta impotriva recoltarii de organe sustinute de stat in China au fost onorati cu Premiul pentru Drepturile Omului pentru anul 2009, oferit de filiala elvetiana a Societatii Internationale pentru Drepturile Omului.

David Matas, un avocat pentru drepturilor omului si drepturile refugiatilor, precum si castigator in 2009 al Premiului Ordinul Canadei, si David Kilgour, un fost Membru de Parlament si fost Secretar de Stat pentru Asia-Pacific, au primit premiul pentru munca lor depusa in vederea dezvaluirii si opririi recoltarii fortate pe viu de organe de la prizonierii constiintei in China, in special de la practicantii practicii de meditatie Falun Gong.

Matas si Kilgour au primit premiul pentru munca lor neincetata de investigare si mediatizare a acestei practici inumane a recoltarii de organe.

Incepand cu 2006, cei doi canadieni au calatorit in jurul lumii si s-au intalnit cu oficiali guvernamentali, doctori si grupuri pentru drepturile omului pentru a discuta despre rezultatele investigatiilor lor.

In urma investigatiilor cei doi au ajuns la concluzia ca incepand cu anul 2000, regimul chinez a folosit practicanti Falun Gong sanatosi si intemnitati ca surse de organe vii — multi dintre pacientii care cumpara organele in China fiind straini.

Kilgour a declarat ca doar practicantilor Falun Gong din lagarele de munca si inchisori le este testat sangele in mod sistematic si doar ei sunt supusi unor examinari fizice. Dar aceste testari nu semnifica un gest de bunavointa din partea regimului, care tortureaza acesti practicanti in mod sistematic — ci mai degraba, testele se fac pentru a identifica potentialele surse de organe, grupele lor de sange, natura tesutului, etc.

Kilgour a adaugat ca statul chinez nu are un sistem organizat pentru donari, potriviri sau distribuiri de organe, si exista o aversiune culturala fata de donarea de organe. Intensificarea transplanturilor de organe dupa 1999 coincide cu inceperea persecutiei impotriva Falun Gong, a declarat Kilgour — un indicator puternic al unei corelatii directe.

“Noi estimam ca aproximativ 41.500 de organe transplantate pe perioada persecutiei pana in 2005 provin de la practicanti Falun Gong”, a declarat el.

Descoperirile celor doi canadieni au fost publicate in doua rapoarte, si intr-o carte intitulata “Recoltare Sangeroasa: Uciderea practicantilor Falun Gong pentru organele lor.”

“Este opinia mea ca persoane individuale din tari precum Canada, departe de aceste violari grosolane ale drepturilor omului, pot avea un impact pozitiv asupra respectarii drepturilor omului”, a declarat Matas. “Vocea persoanelor din intreaga lume va fi cea care, cel mai probabil, va duce la respectarea drepturilor omului.”

Dr. Franz Immer, director al Swisstransplant si un panelist care a luat cuvantul la ceremonia de inmanare a premiilor la Spitalul Universitar din Bern, a declarat ca o crestere a constientizarii situatiei genereaza presiune suplimentara asupra guvernelor pentru a ajuta victimele traficului de organe.

“Consecintele traficului de organe sunt devastatoare si sunt inadmisibile din punct de vedere etic datorita raului cauzat oamenilor ce devin victime ale unor astfel de masinatii. Printre alte lucruri, am in vedere ceea ce se intampla cu practicantii Falun Gong in China, care sunt exploatati pentru recoltarea de organe,” a declarat el.

Premiul Societatii Internationale pentru Drepturile Omului a inceput sa fie oferit anual incepand cu 1994, pentru a recompensa si onora oamenii si actiunile care sustin libertatea si securitatea oamenilor.

In discursul sau de acceptare a premiului, David Matas a mentionat unele dintre rezultatele investigatiei sale si a d-lui Kilgour asupra recoltarii de organe.

- Israelul a adoptat o lege care interzice vanzarea sau intermedierea vanzarii de organe;

- De asemenea, Israelul a incetat sa ii sponsorizeze pe cetatenii israelieni din China prin intermediul sistemului de asigurare a sanatatii pentru transplanturi;

- Taiwanul a interzis vizita doctorilor chinezi care intermediaza transplanturile de organe;

- Principalele spitale pentru transplanturi din Queensland, Australia au interzis pregatirea chirurgilor chinezi;

- Un senator belgian, Patrik Vankrunkelsve, si un membru al Parlamentului canadian, Borys Wrzesnewskyj, au prezentat in Parlamentul tarilor lor o legislatie extrateritoriala care interzice turismul pentru transplanturi. Legislatia propusa, atunci cand va intra in vigoare, va penaliza orice pacient al unui transplant care primeste un organ fara consimtamantul donatorului, in cazul in care pacientul a stiut sau ar fi trebuit sa stie de absenta consimtamantului;

- Asociatia Medicala Mondiala a incheiat un acord cu Asociatia Medicala Chineza ca organele detinutilor si a altor persoane aflate in custodie nu trebuie folosite pentru transplanturi, cu exceptia membrilor cei mai apropiati ai familiei.

- Societatea pentru Transplanturi s-a opus transplanturilor de organe provenite de la detinuti si s-a opus prezentarii de studii ce implica date despre pacienti sau mostre de la recipientii organelor sau tesuturilor provenite de la prizonieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe