Campania electorală a Partidului Democrat, de centru-stânga, se va baza pe teme concrete (presa italiană)

Liderul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2013

Cu o lună înainte de desfăşurarea alegerilor parlamentare, programate pentru 24-25 februarie, continuă campania electorală, în care Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), creditat cu peste 38% din intenţiile de vot, promite măsuri concrete împotriva crizei economice, informează joi mass-media din Italia.

'Bersani împotriva lui Berlusconi şi a lui Monti', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Pierluigi Bersani, care îşi continuă campania electorală în regiunea Lazio (centru), a declarat miercuri că este îngrijorat din cauza situaţiei economice a ţării şi a acuzat guvernul Berlusconi (2008-2011) şi guvernul tehnocrat al lui Mario Monti, care a condus ţara în ultimul an, de a fi neglijat 'problema socială'.

Pierluigi Bersani a subliniat datele difuzate recent în ultimul raport al Istat, Institutul naţional de statistică, din care reiese că peste opt milioane de italieni trăiesc în condiţii de sărăcie relativă, cu mai puţin de 1.000 de euro pe lună.

Secretarul PD a promis că problema socială va deveni o prioritate a viitorului guvern de centru-stânga, dacă coaliţia pe care o conduce va câştiga alegerile parlamentare din februarie. Pierluigi Bersani este candidatul la funcţia de prim-ministru al Italiei din partea coaliţiei din care fac parte PD şi Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL, de stânga), partid condus de actualul guvernator al regiunii Puglia (sud), Nichi Vendola, coaliţie creditată cu peste 38% din preferinţele de vot ale electoratului italian, precizează principalul cotidian roman.

Bersani a mai spus că nu poate promite 'miracole', dar că este evident faptul că guvernele precedente au neglijat 'criza socială' care a lovit Italia în ultimii cinci ani. 'Tema crizei sociale a fost abandonată de guvernul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, dar responsabilitatea este şi a guvernului tehnocrat al lui Mario Monti. Pentru noi va deveni o prioritate şi vom colabora cu toate asociaţiile de voluntariat din Italia', a declarat secretarul PD, care a adăugat că Berlusconi şi Monti 'au privit problema socială de la înălţime', relatează publicaţia amintită.

'Vom introduce această temă în campania electorală, vom încerca să întărim statul social, să îmbunătăţim condiţiile economice ale italienilor celor mai vulnerabili, vom încerca să înţelegem şi să explicăm realitatea ţării, fără a recurge la limbajul tradiţional al politicii italiene şi la declaraţiile populiste care îi caracterizează pe adversarii noştri politici', a afirmat Bersani, care a adăugat că Italia are de asemenea nevoie de o revoluţie culturală, deoarece şi viaţa culturală a ţării a fost neglijată în ultimii zece ani, caracterizaţi de o 'recesiune economică şi culturală', semnalează La Repubblica.

Liderul PD a subliniat incapacitatea guvernelor precedente de a guverna ţara şi de a înfrunta adevăratele probleme sociale ale Italiei. 'Nu te poţi aştepta ca gravele probleme sociale ale ţării să fie înţelese de un miliardar şi de un tehnocrat', a afirmat Bersani, referindu-se la ultimii doi premieri, Silvio Berlusconi şi Mario Monti, comentează publicaţia amintită.

'Matteo Renzi: Monti m-a dezamăgit', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că, într-un interviu acordat miercuri seară postului privat de televiziune La7, numărul doi al Partidului Democrat, Matteo Renzi, primarul Florenţei, a declarat că este dezamăgit de actualul premier demisionar Mario Monti, de când acesta 's-a transformat din tehnocrat în politician'.

Primarul din Florenţa, în vârstă de 38 de ani, 'Politicianul anului 2012 în Italia', după numeroase sondaje difuzate în luna ianuarie, a mai declarat că îl va sprijini pe Bersani în campania electorală şi că este sigur că coaliţia de centru-stânga va câştiga alegerile legislative din februarie şi va guverna Italia în următorii cinci ani. El a adăugat însă că 'nimeni nu trebuie să îl subestimeze pe Silvio Berlusconi, care este un mare luptător şi care are o capacitate unică de a face campanie electorală şi de a-i convinge pe italieni să voteze pentru coaliţia sa de centru-dreapta'. 'În fiecare campanie electorală, Il Cavaliere închiriază speranţa italienilor', a afirmat Renzi, declaraţie preluată de principalul cotidian milanez.

'Matteo Renzi îl critică pe Mario Monti', scrie şi La Stampa din Torino, care subliniază următoarea declaraţie a primarului din Florenţa: 'Monti este o mare dezamăgire. Italia este plină de politicieni care una spun şi alta fac. Timp de un an, profesorul de economie a repetat că nu are intenţia să candideze, apoi a candidat la funcţia de premier şi a fondat o nouă mişcare politică, de centru'.

Bersani şi Renzi, în numele Partidului Democrat, susţin în schimb că îşi vor menţine toate promisiunile făcute în campania electorală şi că, în caz de victorie la alegeri, vor guverna ţara punând în prim plan problemele sociale, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor