Campania “Coşul cu alimente”: Cum pot primi ajutoare familiile nevoiaşe

Cos cu alimente
Cos cu alimente (Sean Gallup/Getty Images)

Familiile cu posibilităţi financiare reduse pot primi, pe lângă ajutoarele sociale de la stat, diverse forme de sprijin acordate de ONG-uri care încearcă să le asigure un nivel de trai decent celor foarte săraci. Fie că este vorba despre alimente, îmbrăcăminte sau consiliere, persoanele defavorizate primesc un sprijin care le ajută să meargă mai departe şi să aibă o nouă şansă de a-şi îmbunătăţi viaţa.

Acesta este şi scopul campaniei “Coşul cu alimente”, iniţiate de Asociaţia Şansa ta, care va acorda hrană gratuită la treizeci de familii din Bucureşti, din localitatea Buftea şi comunele învecinate - Buciumeni, Flămânzeni şi Atârnaţi, precum şi din trei adăposturi sociale - centre tip familial pentru copii, în care sunt crescuţi copii orfani sau din familii destrămate şi copii ai străzii din Capitală. Campania va continua cel puţin până în 2015, după cum au informat organizatorii care doresc ca de aceasta să beneficieze cât mai multe familii dintre cele înscrise în baza lor de date.

“Avem în evidenţe, în prezent, 200 de persoane care au nevoie de ajutor. Sunt atât oameni care primesc ajutoare sociale de la primării, înregistraţi acolo, cât şi persoane care aud de noi şi ne contactează. Colaborăm cu cei de la direcţiile de asistenţă socială pentru a afla despre persoanele cu posibilităţi reduse şi pe care încercăm să le ajutăm. În afară de hrană, le oferim şi alte forme de ajutor. De exemplu, îi sprijinim pentru a se putea înregistra la medici de familie şi să beneficieze de servicii medicale”, a declarat, pentru Epoch Times, Gabriel Ciubotaru, preşedinte la Asociaţia Şansa ta.

Alimentele vor fi oferite familiilor cu mulţi copii, aflate într-o situaţie dificilă.

“Proiectul presupune înfiinţarea unei coş social în scopul ajutorării familiilor nevoiaşe, cu copii mulţi, care nu au posibilităţi de întreţinere.
Până în prezent, au beneficiat de acest proiect peste 120 de copii din familii sărace şi din centre de tip familial din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ilfov şi din Bucureşti. Obiectivele proiectului sunt multiple: o sănătate mai bună pentru copii şi părinţi prin prevenirea bolilor cauzate de lipsa hranei sau igiena necorespunzătoare; ajutor material pentru persoanele considerate „cazuri sociale”; prevenirea abandonului şcolar; sprijin pentru integrarea copiilor şi prevenirea discriminării copiilor în şcoli şi grădiniţe pe motivul lipsei unei alimentaţii corespunzătoare etc.”, au precizat iniţiatorii programului.

Familiile care vor beneficia de coşul cu alimente au fost selectate de membrii asociaţiei, pe baza unor dosare în care s-a analizat fiecare situaţie în parte. Oamenilor sărmani li se va asigura o igienă corespunzătoare, consiliere psihologică şi socială, vor primi diverse bunuri materiale, în funcţie de nevoi.

“De realizarea anchetelor sociale la fiecare familie se ocupă cei din primării cu care colaborăm în acest sens, iar noi am ales beneficiarii pe baza acestora. Am primit cutii cu legume şi gemuri din Olanda pe care le vom distribui familiilor în această campanie. Le vom mai oferi şi alte alimente – fasole, orez, mălai, făină, cereale, ulei etc. La familiile mai mari, valoarea coşului este de 50 de lei, la cele mai mici, de 30 de lei. Încercăm să ajutăm cât mai multe familii, dar să nu le facem dependente de ceea ce le oferim. Îi consiliem pe oameni pentru a putea să-şi găsească un loc de muncă. Avem parteneri firme care ne anunţă atunci când au nevoie de forţă de muncă”, a precizat Gabriel Ciubotaru.

Asociaţia Şansa ta mai are şi alte proiecte în sprijinul oamenilor săraci. Este vorba despre proiectul “Pentru o Viaţă Curată”, ce presupune înfiinţarea unei spălătorii sociale în oraşul Buftea pentru a ajuta familiile şi copiii lipsiţi de resurse pentru a-şi putea asigura o igienă corespunzătoare. Tot la Buftea urmează să fie construit un centru social pentru tinerii care sunt daţi afară din centrele de plasament şi nu au unde să meargă.

“Primăria Buftea ne-a pus la dispoziţie un teren de 2.000 de metri pătraţi, iar mai multe firme ne vor ajuta să ridicăm construcţia. Vom putea oferi 24 de locuri tinerilor din orfelinate care sunt nevoiţi să le părăsească la împlinirea vârstei de 18 ani. În fiecare an, din aceste centre pleacă 2.000 de tineri care nu au unde să se ducă. Noi intenţionăm să le oferim cazare pe o perioadă cât mai lungă şi să-i ajutăm să-şi găsească un loc de muncă pentru a se putea întreţine singuri”, a afirmat Gabriel Ciubotaru.

Ajutoare şi pentru oamenii străzii

La începutul acestui an, mai multe echipe de voluntari de la Şcoala nr. 17 "Pia Brătianu" şi Şcoala Internaţională “Mark Twain” din Capitală au distribuit hrană pentru oamenii străzii.

Campania ,,O şansă caldă”, desfăşurată Asociaţia Şansa ta, în parteneriat cu Asociaţia Studenţească Amicus, continuă şi în cursul acestui an. “Avem 50 de voluntari din şcoli şi studenţi care vor merge să împartă hrană pentru persoanele fără adăpost, în mai multe etape. Tot ei ne-au ajutat şi la campania Zâmbetul din cutie, când am împărţit cadouri la 5.000 de copii defavorizaţi din ţară, de Crăciun”, a declarat Gabriel Ciubotaru.

Campania ,,O şansă caldă” s-a desfăşurat şi iarna trecută, când aproximativ 500 de persoane fără adăpost - micuţi, tineri, familii cu copii şi persoane în vârstă – au primit alimente, îmbrăcăminte şi cadouri. În 2013, sunt avuţi în vedere mai ales copiii străzii şi persoanele fără adăpost.
Obiectivul proiectului umanitar este de a motiva persoanele cu posibilităţi să facă donaţii cu ajutorul cărora vor fi ajutate cele defavorizate, fără adăpost.