Camera de Comerţ şi Industrie va organiza pe 16 mai Conferinţa internaţională despre arbitraj

Balanţa justiţiei
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
06.05.2014

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) şi Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI vor organiza la Chişinău pe 16 mai Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică "Arbitrajul în Republica Moldova – realizări şi perspective", informează Moldpres. Despre acest lucru a informat astăzi, în cadrul unei şedinţe operative, Dumitru Postovan, preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie.

Conferinţa este organizată cu suportul Ministerului Justiţiei al R. Moldova şi Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Obiectivul evenimentului este de a contribui la realizarea activităţilor prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, pilonul V – "Rolul justiţiei în dezvoltarea economică"

La eveniment se preconizează să ia parte circa 130 de participanţi: oameni de afaceri, jurişti de la companii, arbitri, judecători, avocaţi, oameni de ştiinţă, autorităţi publice. În cadrul manifestării vor prezenta rapoarte experţi din Republica Moldova, România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie şi alte ţări. Subiectele care vor fi puse în discuţie vizează diferite aspecte ale dezvoltării arbitrajului, recunoaşterea hotărârilor arbitrale străine, rolul instanţelor de judecată în desfăşurarea arbitrajului, pregătirea specialiştilor în domeniu, arbitrajul şi insolvabilitatea, regulile Incoterms etc.

"Deoarece este un instrument de protecţie a drepturilor patrimoniale ale comercianţilor, pentru Camera de Comerţ şi Industrie arbitrajul se numără printre direcţiile prioritare de activitate, orientată spre susţinerea agenţilor economici în activitatea comercială pe care o desfăşoară. Astfel, contribuim nu doar la protejarea drepturilor întreprinzătorilor, ci şi la dezvoltarea economică a Republicii Moldova, în ansamblu", a mai accentuat Dumitru Postovan.

Legea cu privire la judecata arbitrală (arbitraj) a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova pe 31 mai 1994. În acelaşi an, pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a fost înfiinţată prima instituţie de arbitraj din Moldova – Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor