Buşoi: România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Schengen

Epoch Times România
09.06.2011

Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi consideră că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Spaţiul Schengen, cerând ca cele două ţări să beneficieze de tratament egal cu celelalte state membre.

"Se vorbeşte adesea de încredere reciprocă. Cum putem, însă, vorbi de încredere reciprocă în momentul în care unele state membre schimbă regulile jocului din mers, introducând noi criterii pentru aderarea la Schengen? Argumentele invocate împotriva aderării României şi Bulgariei nu au fost luate în considerare în cazul niciunui alt stat care a aderat la Schengen în trecut. Singurul lucru pe care îl aşteaptă românii şi bulgarii e un tratament egal faţă de celelalte state şi o evaluare obiectivă conform aceloraşi criterii", a susţinut Buşoi, în plenul Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă.

"Parlamentul trebuie să transmită Consiliului un mesaj clar în acest sens şi să insiste asupra stabilirii unei date concrete de aderare în lunile care urmează", a mai precizat el. "România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, aşa cum se arată în documentele de evaluare, în ceea ce priveşte anumite aspecte România poate fi chiar un exemplu de bune practici. Am convingerea fermă că aderarea României şi Bulgariei la acest spaţiu nu va afecta negativ siguranţa frontierelor, ci dimpotrivă, că va creşte încrederea europenilor în Spaţiul Schengen", consideră liberalul.

Liberalilor informează că marţi seară, în timpul şedinţei Grupului ALDE, europarlamentarul român i-a cerut Comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, să intervină pentru a convinge statele membre opozante să îşi schimbe poziţia în privinţa aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. "Doamna Malmstrom a avut un optimism moderat în privinţa discuţiilor care vor avea loc în Consiliu joi şi vineri după votul din Parlamentul European", consemnează comunicatul de presă.

Parlamentul European a votat miercuri pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar avizul, adoptat cu o largă majoritate, 487 voturi pentru, 77 împotrivă şi 29 de abţineri, va fi trimis Consiliului JAI, care se reuneşte joi, la Luxemburg.

Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, potrivit Parlamentului European, care cere să fie informat cu privire la măsurile suplimentare ce urmează să fie luate în zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face faţă unei posibile creşteri a presiunii exercitate de migraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor