Bursa chineză de valori în pericol de prăbuşire, susţine mass media de stat

Un angajat al unei case de comert vorbeste la microfon in timp ce discuta despre piata actiunilor, in Shanghai, 18 august 2010. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)
Li Xiaoyu
26.07.2012

Încrederea investitorilor chinezi pare să fi dispărut, din ce în ce mai mulţi oameni închizându-şi conturile de investiţii, a susţinut mass media condusă de stat.

Conform celui mai recent raport publicat de China Securities Investor Protection Fund Limited, cu sediul în Beijing, conturile clienţilor la firmele de intermediere pentru titluri de valoare au văzut scurgeri de capital de 90,3 miliarde de yuani (14,1 miliarde US$) în prima săptămână a lunii iulie şi 30,3 miliarde de yuani (4,7 miliarde US$) în acea de-a doua săptămână, chiar mult decât rata lunii iunie.

În luna iunie, scurgerile totale de capital s-au ridicat la 196,7 miliarde de yuani (30,8 miliarde US$), conform unui post din 9 iulie al capitalvue, un furnizor de date pentru piaţa din Hong Kong, care a citat date ale China Securities Investor Protection Fund Limited.

China Economic Weekly online, care aparţine de ziarul Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, a citat aceste date în 17 iulie, spunând că o astfel de scădere este un dezastru pentru bursa de valori şi întreaga economie.

Dacă continuă acest curent al investitorilor care îşi închid conturile, bursa chineză de valori ar putea fi distrusă complet.

În raport se întreabă de ce îşi închid oamenii conturile şi dacă cineva ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru pagubele provocate de investitori.

“Bursa chineză de valori a intrat în cel mai critic moment al său. Încrederea este acum mai preţioasă decât aurul. Totuşi, numai încrederea din partea investitorilor valorează mai mult decât aurul (…)”, susţine raportul.

Judecând după declinul preţurilor la acţiuni şi scurgerile de capital, investitorii şi-au oferit deja votul de neîncredere în economia chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor