'Bun venit, arme': Poliţiştii norvegieni ar putea fi lăsaţi să poarte pistoale

(photos.com)
Epoch Times România
27.11.2012

Norvegia este una dintre puţinele ţări din lume unde poliţiştii nu au voie să poarte arme: pistoalele sunt păstrate în maşina de patrulare, într-un seif special, încuiat cu cheia. Seiful poate fi descuiat doar cu permisiunea conducerii, în cazul unor situaţii extreme. În curând însă, s-ar putea pune capăt acestei practici. La congresul Uniunii poliţiştilor norvegieni, desfăşurat săptămâna trecută, majoritatea delegaţilor - 71 contra 53 - au votat ca apărătorii ordinii publice să fie în permanenţă înarmaţi în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, notează, marţi, cotidianul rus Novîe Izvestia.

După cum a dezvăluit un sondaj de opinie publică, realizat la scurt timp după 'istoricul congres', 54% dintre locuitorii Norvegiei susţin decizia poliţiştilor, iar cei mai mulţi dintre susţinătorii 'înarmării lor permanente' sunt femei.

'Este plăcut că populaţia are încredere în noi şi cere să fim înarmaţi. Eu, personal, am votat împotriva acestei schimbări, însă acum voi încerca să obţin de la guvern schimbarea regulilor în conformitate cu dorinţa tovarăşilor mei', a declarat preşedintele Uniunii poliţiştilor din Norvegia, Arne Johannessen. Potrivit acestuia, apărătorii norvegieni ai ordinii publice doresc să se înarmeze în condiţiile înrăutăţirii situaţiei legate de infracţionalitate şi a întăririi criminalităţii organizate în această ţară. Apar din ce în ce mai des situaţii când se impune utilizarea armelor de foc înainte de a obţine permisiunea şefilor cu privire la deschiderea 'seifului pe roţi'.

Există şi o altă cauză a 'revoluţiei armelor' în rândul poliţiştilor: atacul terorist al lui Andres Breivik, de la 22 iulie 2011, în urma căruia au murit peste 70 de oameni. Înainte de 22 iulie doar 20% dintre poliţiştii norvegieni se pronunţau în favoarea purtării de arme în regim permanent, însă după această dată numărul lor a crescut de peste două ori.

De altfel, în pofida faptului că poporul sprijină reforma, nu este o certitudine că guvernul de la Oslo o va accepta. Împotrivă se pronunţă mai multe partide parlamentare, care sunt sprijinite şi de experţi.

Unul dintre ei este Johannes Knusston, profesor la Academia de Poliţie din Norvegia. 'Să analizăm cazul Suediei vecine. În această ţară poliţiştii sunt înarmaţi. Mai mult decât atât, conform noilor cerinţe, în timpul patrulării pistoalele trebuie să fie aibă piedica ridicată, pentru ca focul să poată fi deschis cât mai repede în caz de necesitate. Şi care este rezultatul? În Suedia, ţară cu o populaţie de zece milioane de oameni, poliţişti rănesc în fiecare an opt persoane şi ucid câte un om. În Norvegia, unde populaţia este de două ori mai mică, aceste cifre statistice sunt de 0,6 şi 0,3. Analiza demonstrează că, având arme de foc la îndemână, poliţiştii deschid de multe ori focul cuprinşi de panică, fără a fi neapărat nevoie de acest lucru', subliniază Knusston.

'Pistoalele de la brâul poliţiştilor vor duce la escaladarea violenţei în societate', afirmă în paginile cotidianului Verdens Gang consilierul în probleme juridice al Partidului Popular Creştin din Norvegia (KrF), Kjell Ingolf Ropstad. 'Următorul pas va fi înarmarea traficanţilor de arme, a spărgătorilor de locuinţe şi hoţilor, dintre care cei mai mulţi nu trebuie să poarte astăzi arme atunci când 'se duc la acţiune'', atenţionează Ropstad. În opinia sa, infractorii nu vor avea probleme în a-şi face rost de arme, în condiţiile în care în Norvegia orice cetăţean are dreptul să-şi cumpere armă de foc.

'Aripa paşnică' a poliţiei norvegiene, cea care a pierdut la congres, este de părere că, dacă vor obţine ce îşi doresc, radicalii vor pune în pericol viaţa tovarăşilor lor. După cum atestă practica mondială, multe atacuri la adresa poliţiştilor sunt comise în scopul de a pune mâna pe armele lor. De aceea, 'porumbeii' insistă asupra adoptării unei soluţii de compromis. Situaţia legată de criminalitate diferă în Norvegia de la regiune la regiune. Într-o serie de mari oraşe, unde se comit de regulă infracţiuni grave şi unde criminalitatea organizată a prins rădăcini, poate că ar trebui admisă purtarea de arme de către poliţişti, însă în majoritatea regiunilor ţării acest lucru nu va fi necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor