Bulgaria: Soarta centralei nucleare Belene rămâne neclară şi după referendumul de duminică

Locul de construcţie a centralei nucleare bulgare în oraşul Belene, 250 km nord-est de capitala Sofia. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.01.2013

Primul referendum naţional din istoria postcomunistă a Bulgariei a avut loc duminică, dar va fi invalidat pentru că doar circa 20% dintre alegători s-au pronunţat asupra oportunităţii construirii unei noi centrale nucleare.

Încă din primele ore după închiderea urnelor, toţi politicienii au început să-şi revendice victoria la referendum, fiecare interpretând rezultatele după bunul său plac. Dacă există ceva cert în aceste condiţii, este că subiectul va fi foarte exploatat în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din iulie. Partidul GERB, de guvernământ, a confirmat că se va opune proiectului şi în parlament, dar opoziţia socialistă a anunţat că, dacă la vară va câştiga alegerile, va relua construirea centralei.

Aproape 80% dintre bulgari au decis să nu participe la referendumul naţional de duminică cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare în Bulgaria. Analistul Petko Gheorghiev crede că, prin boicotarea referendumului, majoritatea cetăţenilor au arătat cartonaşul galben politicienilor. Aflat în studioul postului naţional de televiziune, Gheorghiev a declarat că, dacă politicienii îşi doresc ca prezenţa să fie mai ridicată, trebuie să introducă votarea electronică, iar scrutinele să aibă loc în zile lucrătoare.

Potrivit datelor comunicate luni dimineaţă de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe baza numărării a 100% din buletinele de vot, 60,66% dintre votanţi au răspuns ''DA'' la întrebarea 'Sunteţi de acord ca Bulgaria să-şi dezvolte industria nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?', iar restul de 37,90% au preferat răspunsul ''NU'', procentul buletinelor invalidate fiind de 1,4%. CEC precizează că aceste rezultate nu sunt cele finale, care urmează să fie anunţate după verificarea tuturor proceselor verbale ale comisiilor judeţene. Comisia se abţine deocamdată să anunţe orice date cu privire la prezenţa la vot.

Potrivit datelor unor agenţii private care au efectuat numărătoarea paralelă, prezenţa s-a situat între 20,5% şi 21,8%. Asta este foarte departe de procentul de 62% din bulgarii cu drept la vot, necesar pentru ca referendumul să fie valabil, dar prezenţa este totuşi peste 20%, ceea ce obligă parlamentul să abordeze subiectul şi să ia o decizie.

Paradoxal, politicienii din toate partidele politice bulgare susţin că au obţinut o victorie la referendumul de duminică. Susţinătorii proiectului pentru o centrală nucleară la Belene se bucură de faptul că majoritatea voturilor a fost 'DA', iar oponenţii susţin că rezultatul de 60% din 20% de alegători înseamnă că doar 13% din populaţie susţine construirea acestei centrale. Vicepremierul Ţvetan Ţvetanov a spus chiar că 88% dintre bulgari s-au opus construirii centralei: 80% prin absenteism, iar restul de 8% prin votul cu ''NU''.

Liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanişev, unul dintre cei mai mari susţinători ai noi centrale, a declarat la rândul său că este pentru prima dată în istorie când majoritatea guvernamentală pierde un referendum. În opinia lui, victoria celor care au votat 'DA' este o moţiune de cenzură pentru guvern. Rezultatul este o victorie pentru democraţia directă şi o înfrângere personală a premierului Boiko Borisov care îndemna electoratul să voteze 'NU', a spus Stanişev.

Cotidianul Duma, organul Partidului Socialist Bulgar, titrează că soarta centralei nucleare de la Belene va fi decisă de parlament dacă se va confirma că prezenţa la referendum a depăşit 20%.

Presa bulgară îl citează pe Borisov care afirmă că, dacă se ajunge la un vot în parlament, partidul său GERB va vota din nou cu 'NU' pentru că este de părere că ar fi mai bine ca, în loc de o nouă centrală la Belene, să se construiască un nou reactor la centrala nucleară existentă de la Kozlodui. Stanişev, care este preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, a spus în schimb că, în cazul în care socialiştii bulgari vor obţine o victorie la alegerile legislative din luna iulie, va relua proiectul privind centrala nucleară de la Belene.

Primul referendum din istoria democraţiei bulgare a eşuat, comentează Sega. Potrivit ziarului, eşecul a fost provocat de apatia populaţiei în combinaţie cu viscolul şi zăpezile. Publicaţia notează că acesta este primul scrutin la care nu au fost semnalate cazuri de cumpărare de voturi. Potrivit presei bulgare de luni, partidele politice nu au cumpărat voturi, nu au oferit mititei sau alte alimente, cel mai probabil economisind resurse pentru alegerile legislative. Din această cauză însă prezenţa la vot în cartierele populate cu etnici romi a fost foarte scăzută. Mulţi romi s-au dus până la secţiile de votare, dar după ce au văzut că nu se dă nimic, au făcut cale întoarsă fără să voteze, scrie Standart.

Presa bulgară mai menţionează faptul că listele electorale conţin 6.949.120 de nume, iar, potrivit ultimului recensământ al populaţiei, în Bulgaria trăiesc 6.119.757 persoane în vârstă de peste 18 ani. Pe fondul criticilor conform cărora pe liste există 800.000 de fantome, ministrul dezvoltării regionale, Liliana Pavlova, a recunoscut recent că există o problemă şi a spus că sunt necesare modificări în legislaţie. Pavlova a anunţat, într-o conferinţă de presă, că pe liste sunt şi oameni de peste 120 de ani, iar ea n-a auzit de nimeni care să fi trecut de această vârstă. Potrivit listelor electorale, în Bulgaria trăiesc 668 de persoane cu vârste de peste 100 de ani, iar 56 au trecut chiar şi de vârsta de 110 ani. Pavlova a declarat că responsabilitatea pentru scoaterea persoanelor decedate din liste le revine primăriilor.

Scrutinul a fost organizat la iniţiativa Partidului Socialist Bulgar (de opoziţie), care a reuşit să strângă peste 500.000 de semnături într-o petiţie de susţinere a proiectului pentru o centrală nucleară în oraşul Belene, după ce în anul 2012 guvernul de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov, anunţase că renunţă definitiv la aceasta din cauza lipsei de finanţare. Eventuala centrală de la Belene ar urma să fie dotată cu două reactoare noi, de 1.000 MW, produse de compania rusă Atomstroyexport. Proiectul pentru această centrală există de aproape 32 de ani, iar, potrivit datelor oficiale, Bulgaria a îngropat acolo cel puţin 1,5 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor