Bulgaria: Demisia guvernului nu a pus capăt protestelor (presă)

Premierul bulgar Boyko Borisov. (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2013

Demisia guvernului anunţată miercuri de premierul Boiko Borisov nu a pus capăt protestelor, dimpotrivă demonstraţiile se înmulţesc, scrie joi cotidianul sofiot 'Trud'. Pe lângă protestele sociale, de miercuri în ţară sunt organizate şi manifestaţii proguvernamentale.

Câteva sute de persoane s-au strâns, miercuri după-amiază, în faţa parlamentului de la Sofia pentru a manifesta în sprijinul premierului Boiko Borisov, sperând să-l convingă să revină asupra deciziei sale înainte ca demisia să fie supusă, joi, votului parlamentului. Potrivit unor informaţii din presă, o parte dintre manifestanţi sunt de fapt angajaţi din administraţia publică care au primit scurte mesaje pe telefoanele lor mobile prin care sunt îndemnaţi să iasă în apărarea guvernului.

Site-ul Dnevnik informează că în jur de 1.000 de persoane s-au aflat, miercuri seară, pe străzile Sofiei, exprimându-şi nemulţumirea faţă de nivelul scăzut de trai. Protestele de miercuri au fost mai paşnice decât cele de marţi seară, când un grup relativ mic s-a confruntat cu jandarmii. Acest incident în care au fost rănite uşor circa 20 de persoane a devenit şi motivul formal pentru demisia guvernului. 'În nici un caz nu vreau să văd poliţişti care îi bat pe cetăţeni, nu vreau să văd parlamentul înconjurat de baricade, fiecare strop de sânge este o pată pentru noi', a afirmat Borisov.

'Trud' comentează că iniţiatorii protestelor s-au unit în jurul unei idei exotice pentru o nouă ordine mondială: să nu mai fie partide politice, să fie organizate alegeri majoritare pentru parlament şi să fie convocată Marea adunare populară care să adopte o nouă constituţie.

Premierul Boiko Borisov nu şi-a respectat nici ultima promisiune, scrie ziarul 'Sega'. Acesta anunţa marţi că nu va demisiona, iar la nici 24 ore mai târziu şi-a depus demisia. Astfel, guvernul a trecut în opoziţie, iar criza socială s-a transformat în politică. În aceste condiţii, cel mai probabil se va ajunge la un guvern interimar numit de preşedintele Rosen Plevneliev care va organiza alegeri anticipate. Partidul GERB, de guvernământ, a declarat deja că nu va participa la guvernul interimar, iar rezultatul alegerilor anticipate este deocamdată neclar, comentează publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor