Bujorul, floarea prosperităţii, onoarei şi respectului [video]

Bujor
Bujor (Pixabay.com)

Bujorul este una dintre cele mai cultivate plante din cele mai vechi timpuri, prima consemnare în documente datând de acum 4 mii de ani. Bujorul (Paeonia suffruticosa) a fost descoperit pentru prima dată în munţii Qin Lin din vestul Chinei.

Foarte parfumat, frumos colorat şi rezistent, bujorul înfloreşte în luna mai. Plantă cu viaţă lungă, disponibilă într-o mare varietate de nuanţe şi având perioada de înflorire din primăvara târzie până la începutul verii, rămâne regina sezonului.

Semnificaţia florii de paeonia

Această floare este foarte apreciată în Asia, în special în Japonia şi China, şi a fost răspândită mai târziu în Europa în timpul epocii victoriene. La bujori apare un fenomen ciudat, şi anume că semnificaţia lui este diferită în Orient de cea din Occident, unde miturile greceşti au fost încorporate în bagajul cultural al bujorului.

În Asia, Paeonias este cunoscut sub numele de Mudán (a cărui traducere exactă ar fi: cel mai frumos), nume dat în China. Pe parcursul anului 600, împăratul chinez Suiyang a ordonat plantarea bujorilor într-una din grădinile sale regale, Xi Yuan, fiind prima dată când această floare a primit un spaţiu foarte mare. În timpul dinastiei Tang, împărăteasa Wu Zetian cultiva Peonias, deoarece era la modă, fiind apreciată şi preferată. Bujorul este cunoscut în China ca "regele florilor", care aduce bogăţie, noroc şi onoare. În Japonia însă, bujorul este simbolul fericirii, norocului şi prosperităţii. Este echivalentul estic al trandafirului din cultura noastră şi a încântat sute de ani mai multe dinastii.

În Feng Shui - o artă veche chinezească bazată pe cosmogonia universului, care caută bunăstarea fizică şi spirituală a omului în spaţiu -, bujorii se folosesc în principal ca element decorativ atunci când este vorba de suferinţă din iubire: în general, dacă există o despărţire din dragoste, o dezamăgire romantică sau o separare forţată. Petalele sale, în nuanţe pastelate, calmează spiritul şi stările emoţionale.

Bujorul ajunge în Europa, primele ţări fiind Anglia, Olanda, Franţa, Germania şi Danemarca şi apoi s-a extins în SUA şi Canada.

Se spune că numele Paeonia vine din Roma antică, de la personajul mitic Paeon, medicul personal al zeilor din panteonul roman. El a fost transformat de Zeus în această floare, când a provocat mânia stăpânului său pentru faptul că era mai talentat decât el în domeniul medicinei.

Există de asemenea un mit grecesc care spune că nimfele cochete şi-au ascuns goliciunea în spatele tufelelor de bujori, pentru a evita ochii indiscreţi ai oamenilor. De aici se afirmă că bujori au o frumuseţe aparte, floarea find asociată cu ruşinea şi timiditatea.

Bujorii roz

Bujorii roz sunt adesea utilizaţi împreună cu bujorii albi în aranjamente florale la nunţi, simbolizând unirea celor doi parteneri prin căsătorie. Este asociat de asemenea cu dragostea la prima vedere.

Este simbolul puterii pe care o are frumuseţea în sine, putând capta atenţia oricărei persoane prin sensibilitatea care le întregeşte frumuseţea. Oferirea bujorilor roz este un semn clar de apreciere a frumuseţii fizice, pe care o găsim cu greu.

Bujorii albi

Bujori albi sunt florile direct asociate cu timiditatea şi ruşinea. Ei sunt ideali pentru a-i oferi unei persoane dacă vă simţiţi jenată sau dacă aţi făcut-o să se simtă ruşinată. De asemenea, transmite scuze pentru un eveniment jenant. Pot fi folosiţi pentru a exprima iubirea timidă sau flirtul nevinovat.

Bujorii roşii

În China, culoarea roşu este una dintre cele mai importante, este culoarea folosită de împăraţi şi de familiile lor. Paeonias roşii înseamnă prosperitate, bogăţie, onoare şi respect, cel puţin în regiunile estice ale ţării. În vest, roşul este asociat cu dragoste şi pasiune, dar sensul bujorului roşu este mai mult legat de frumuseţea uimitoare sau de neatins.

Bujorii purpurii

Bujorii violet sau purpuriu sunt legaţi direct de mitul Paeon. Acesta denotă invidia, mânia lui Zeus şi dezonorarea Paeonului. În funcţie de interpretarea pe care o dai, poate fi un fel de insultă sau un tribut de compasiune. La urma urmei, Paeon s-a dovedit a fi mai competent şi nu a fost vina lui că a stârnit capriciile zeilor.

Curiozităţi despre bujori

Ce superstiţii planează în jurul acestei flori? Se spune că trebuie să ai bujori în buchetul de mireasă; a reprezentat floarea naţională a Chinei în anumite perioade şi este una dintre cele mai iubite flori în America. Bujorii sunt plantele perene dintre cele mai longevive.

Bujorii cei mai des întâlniţi sunt roz, alb şi roşu, cu diferite nuanţe ale acestor culori. Cei albi pot avea urme roz sau roşii, dar sunt şi alb imaculat. De fapt bujorii există în toate culorile (alb, roşu, purpuriu, roz, galben, până la violet). Unele specii pot da flori duble care dau o frumuseţe şi mai mare acestei plante. Furnicile, fluturii si albinele preferă bujorii pentru că polenul lor este foarte dulce.

Bujorii sunt originari din Asia. Se spune ca atunci cand i-a vazut prima dată, Marco Polo a fost entuziasmat şi a spus că sunt “flori mari cât o varză”. În China, bujorii erau folosiţi în medicina tradiţională - se pare că ajutau în cazul durerilor de cap şi a astmului.

Pliniu cel Bătrân, un scriitor şi naturalist roman celebru, care a trăit în primul secol d.Hr. , a susţinut că florile de bujori au avut puterea de a îndeparta coşmaruri cauzate de fauni (entităţi rele)

În afară de soiurile de bujori care cresc pe toate continentele, există specii de bujori alpini cu nunanţe foarte intense de roşu. Bujorii sunt printre florile cele mai mari. Unele soiuri au flori cu diametrul de 25 centimetri. Pentru a avea cei mai frumosi bujori din lume în grădina ta, poţi folosi un îngrăşământ pe bază de potasiu, iar aceştia vor creşte mari, frumoşi şi foarte rezistenţi.

Denumirea chinezească a bujorului este „sho yo” - tradus „cel mai frumos” -, fiind deseori menţionat în poezii, legende şi poveşti. Cea de-a patra lună din calendarul chinezesc este numită „luna bujorului”.

La greci existau legende care povesteau de puterile florii: se spunea că există nişte forţe puternice în bobocii florii, care strălucesc în nopţile cu lună plină.

În judeţul Mureş există un loc unic în Europa - rezervaţia de bujori de stepă din localitatea Zău de Câmpie. În fiecare primăvară, mii de turişti din ţară şi de peste hotare vin să vadă zecile de mii de flori de culoare roşu sângeriu. Rezervaţia se întinde pe trei hectare şi jumătate şi cuprinde sute de specii de plante rare, fiind o zonă parcă pictată de mâna unui artist iscusit. Există şi o legendă care explică culoarea roşie a bujorilor: se spune că bujorii sunt de fapt lacrimile unei fete din sat, care a plâns pentru că tânărul pe care îl iubea a fost ucis de fratele ei - când cobora la vale, unde cădeau lacrimile apăreau bujori.

Florile sunt un miracol al naturii, care trebuie îngrijite, respectate şi admirate pentru frumuseţea şi parfumul lor. Oferind flori, puteţi crea un moment magic nesperat şi de neuitat pentru persoana aleasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură