Bugetul de stat R. Moldova prejudiciat cu 12 milioane de lei

(photos.com)

Prin intermediul unei reţele formate din 23 de companii-fantomă, care activau în cadrul întreprinderii de stat "Calea Ferată din Moldova", între anii 2010-2013 bugetul de stat a fost prejudiciat cu 12 milioane de lei, prin evaziune fiscală.

S-a descoperit că cinci persoane fizice au reuşit să organizeze furnizarea utilajului pentru vagoane, precum şi piese de schimb pentru reparaţia şi modernizarea acestora, pe adresa a 10 firme.

În ţară a fost adusă marfă în valoare de aproximativ 75 milioane de lei dar nu au fost achitate impozitele aferente la buget. Companiile beneficiare, care existau doar pe hârtie, după aducerea mărfii în Republica Moldova dispăreau imediat . „Fondatorii companiilor fantome au fost găsiţi. Sunt nişte săraci, care pentru 100 de dolari „şi-au dat cu împrumut” documentele. Potrivit datelor noastre, aceştia habar nu aveau că pe numele lor sunt înregistrate companii cu cifre de afaceri de milioane”, a comunicat Vitalie Busuioc, procurorul din cadrul procuraturii de transport.

Potrivit lui, în aceste acţiuni frauduloase sunt implicaţi fostul director al CFM (Vitalie Strună) şi unul dintre şefi. De asemenea, el susţine că, într-un cont al unei bănci comerciale din afara Moldovei au fost depistati 400 mii de euro, care, potrivit anchetei, au reprezentat "premiile" destinate funcţionarilor. Acesta a confirmat că fără "suportul de sus" tranzacţii de aşa amploare şi pe parcursul unei perioade atât de îndelungate nu ar fi posibile.

"Acum ambii indivizi au statut de acuzaţi şi în privinţa lor are loc o anchetă. Din cele cinci persoane figurante în acest caz, două au plecat din Moldova, iar în privinţa celor trei rămaşi au fost aplicate restricţii de călătorie. Au fost arestate 12 conturi bancare şi o parte din proprietatea care a aparţinut infractorilor", a comunicat procurorul, spunând că ancheta deocamdată nu are dovezi că ex-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, ştia de activitatea subalternilor săi.

Strună a fost protejatul Partidului Liberal, ca şi Şalaru, care a primit funcţia datorită beneficiilor, împărţite în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. După plecarea liberalilor în opoziţie, Strună a fost demis din funcţie, în iunie 2013, prin ordinul noului ministru-democrat, Vasile Botnari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe