Băsescu, despre corupţia de la noi şi problemele din Republica Moldova

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la Look Tv, că românii trebuie să fie mai exigenţi în ceea ce-i priveşte pe politicienii corupţi, mai ales pentru că „un mare număr de politicieni cu probleme penale au fost realeşi”, ceea ce „le-a dat credinţa că pot face orice”.

Totodată, şeful statului a atras atenţia şi asupra situaţiei din Republica Moldova, explicând că unul din lucrurile care l-a deranjat a fost „faptul că doi premieri discută reducerea numărului de burse”, în loc să le mărească şi de asemenea se pune frână la eliberarea actelor de cetăţenie.

„Acum aflu că se cam pune o frână la eliberarea actelor de cetăţenie. O să mă ocup să vedem ce se întâmplă acolo. (...) Noi, România, dăm o alternativă Republicii Moldova să nu fie împinsă în Uniunea Eurasiatică” de către Partidul Comunist moldovean, a adăugat acesta.

Corupţie şi minciuni

„Când modifici Codul penal în favoarea unui grup nu poţi să spui că nu ai avut resurse. Poţi să spui că ai avut resurse de ticălos. Un mare număr de politicieni cu probleme penale au fost realeşi. Asta le-a dat credinţa că pot face orice. Probabil că şi politicienii au vina lor pentru că nu au explicat de ce este important să nu alegi un om arestat. Dacă nu se transmite corect, ce să înţeleagă omul? Uitaţi-vă la unele trusturi de televiziune ce fac. Oamenii trebuie să fie mai exigenţi cu politicienii corupţi”, a precizat Traian Băsescu, potrivit Hotnews.

„Uitaţi-vă ce se spune: Băsescu foloseşte justiţia împotriva... Nu, Băsescu a avut grijă că politicul să nu mai influenţeze deciziile judecătorilor şi procurorilor. În loc să se spună că se respectă legea, televiziunile spun că Băsescu bagă în închisoare oameni nevinovaţi”, a subliniat preşedintele.

Şeful statului susţine că „politicienii folosesc o mare minciună” când spun că ne trebuie revizuirea Constituţiei ca să începem reorganizarea administrativă.

„Avem 8 inspectorate de Poliţie într-o regiune. Am o singură conducere, structurile de intervenţie vor fi în fiecare judeţ. La nivelul inspectoratului şcolar, acelaşi lucru. Nu îţi trebuia decât să vrei. Acest proces de pregătire a structurilor reorganizate în teritoriu se putea face. Ce nu puteai să faci: nu puteai desfiinţa Consiliile judeţene, dar se puteau reorganiza. Plătim din nou costul influenţei uriaşe pe care o au baronii din teritoriu asupra deciziilor de la centru. Această reorganizare ar fi redus influenţa baronilor şi costurile de funcţionare a statului. Domnul Dragnea vrea să o întărească. Eu dacă aş avea putere aş face aşa: dacă vrei să fii comună, plăteşte-ţi costurile de funcţionare, şi eu de la centru îţi dau bani de investiţii. Nu poţi să fii comună când tu nu colectezi taxele”, a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că el este „un partizan al respectării noţiunii de stat unitar” care vrea să ştie că securitatea, educaţia, sănătatea sunt „echilibrat dezvoltate”.

Pe de altă parte, preşedintele susţine că este vorba şi de „resursele acordare clientelor”.

„Eu vă spun spital în Bucureşti care are 400 de medici în plus. Dacă s-ar distribui, s-ar acoperi puţin. Sigur că nu mai ai nevoie de repartiţie, dar toţi vor să fie în Bucureşti. Ar trebui să găsesc o formulă să-i distribui. Asta nu se poate decât prin mijloace de stimulare. Dacă te duci din Bucureşti la Dorohoi, ia de 3 ori salariul. Eu ca Primărie îţi dau atât în plus dacă vii să profesezi aici. Nu există lege care să interzică primarului să facă 5 case pentru 5 profesori din resurse locale şi să stabilizeze dascălul acolo. Pentru că marea problemă a tânărului absolvent este că nu are casă. Domnul primar, dacă tu îi pui la dispoziţie casă, sunt convins că vei avea profesor de engleză pentru copii. Nicio lege nu îţi interzice. Dar pentru asta, ca primar, trebuie să nu fii demagog şi să colectezi taxele locale. Dar tu, ca să fii ales, nu strângi taxele şi strigi la Guvern "daţi-mi bani!". Ca cetăţean, când vezi că primarul face o fântână arteziană, să îi spui: domnule primar, dar nu mai bine faceţi o casă pentru un profesor? Mai ales că dacă faci o casă în regie proprie, cheltuieşti cam 30% din cât costă o casă cumpărată”, a declarat acesta.

Situaţia din Republica Moldova

„Doar 15-20% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor reunificarea, ceea ce înseamnă că este un proiect care nu poate fi pus în aplicare mâine. Eu am relaxat legea cetăţeniei, ceea ce înseamnă că familiile care şi-au pierdut cetăţenia fără voia lor o pot obţine uşor. Am mărit numărul de burse”, a precizat preşedintele.

Pe de cealaltă parte critică faptul că cei doi premieri, Ponta şi Leancă, vor să reducă numărul de burse şi se încearcă o frânare a eliberării actelor de cetăţenie.

„Ce m-a durut pe mine a fost faptul că doi premieri discută, după aceea, reducerea numărului de burse. Eu le-aş mări. Acum aflu că se cam pune o frână la eliberarea actelor de cetăţenie. O să mă ocup să vedem ce se întâmplă acolo. Noi, România, dăm o alternativă Republicii Moldova să nu fie împinsă în Uniunea Eurasiatică. Partidul Comunist de la Chişinău are 46% în sondaje şi este pentru Uniunea Eurasiatică. România va da o alternativă”.

Băsescu susţine că el a fost sincer în aceste chestiuni deşi „sinceritatea te costă uneori”, adăugând că „nu e ca la Ponta, care dacă iei dimineaţa cu ce a spus după-masa a minţit. De multe ori sinceritatea costă, poporului român nu îi place să îi spui lucruri pe care nu vrea să le audă”.

„De data asta îi spun poporului ce vrea să audă, Ponta vă minte, bagă acciza la combustibil ca să aibă bani pentru baroni. Nu sunt de acord să plătesc credit pentru unul care a vrut să îşi schimbe televizorul cu o plasmă sau care a vrut să îşi schimbe aragazul de Găeşti cu unul adus de nu ştiu unde. Va trebui să îmbunătăţim calitatea oamenilor politici, e o mare problemă pe care o avem. Şi a doua este să explicăm oamenilor deciziile, nu pe cele populiste şi care profită pe bani publici de slăbiciunile celor mai săraci”, a concluzionat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne