Bucureştiul, în risc să atingă rata de incidenţă de 3 la mie. Ce măsuri se vor lua?

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Având în vedere modul în care evoluează lucrurile în prezent, riscul de a ajunge la indicele 3 pentru Capitală este foarte clar şi foarte posibil, a declarat Raed Arafat la Digi24.ro.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat ce măsuri vor intra în vigoare în Bucureşti în momentul în care se va atinge acest prag. Printre acestea se va număra şi obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile, fie ele aglomerate sau nu.

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situaţie în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, nu mai există diferenţiere între spaţiu aglomerat şi spaţiu neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situaţie, când trecem de pragul de 3 la mie şi pe care sperăm ca populaţia să le înţeleagă şi să le respecte”, a declarat Arafat

Şeful DSU a mai ţinut să atragă atenţia că sistemele sanitare au limitele lor şi trebuie luate măsuri pentru ca aceste limite să nu se atingă. Arafat a precizat că nu este de dorit să ne trezim că Jandarmeria merge după oameni cu bastonul şi de aceea se încearcă un dialog.

„Dacă oamenii nu înţeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni şi de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acţiuni, la alt nivel de confruntare, aşa cum s-a ajuns în alte ţări”, a subliniat şeful DSU.

Sistemele sanitare au limitele lor. La unii limita se atinge mai repede, la alţii mai greu, dar se atinge, dacă nu iei măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii acestui virus, a explicat Raed Arafat care este scopul acestor măsuri. Nu se limitează în niciun fel drepturile, doar se iau nişte măsuri care se impun pe parte de sănătate publică, a adăugat şeful DSU.

Referitor la şcoli, Arafat nu a dat un răspuns clar însă a declarat că este posibil să se ia în considerare închiderea lor:

„Dacă nu mă înşel, există acolo scenariile clare care sunt pentru şcoli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei şi să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a arătat Raed Arafat.