Bucureştiul, din nou fără primar. Consilierii generali l-au dat jos din funcţie pe Ştefănel-Dan Marin

Consilierii Primăriei Capitalei l-au revocat din funcţie, în şedinţa de marţi, pe primarul interimar al Capitalei, Ştefănel-Dan Marin, cu 37 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 3 abţineri.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
24.11.2015
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Consilierii au aprobat schimbarea lui Ştefănel-Dan Marin din funcţia de viceprimar al Municipiului Bucureşti. Totodată, prin votul de astăzi au decis abrogarea hotărârii CGMB nr.167/2015 privind desemnarea unui viceprimar să exercite atribuţiile de primar general al Capitalei.

De asemenea, consilierii au decis ca hotărârea CGMB nr 168/2015 privind delegarea unui consilier din cadrul CGMB să exercite atribuţiile viceprimarului desemnat în funcţia de primar general îşi încetează aplicabilitatea.

Concret, în urma acestor decizii, Ştefănel-Dan Marin nu mai are temeiul legal pentru a-şi exercita funcţia de primar.

Numele viitorului primar va fi aflat mâine sau poimâine. Prealabil, decizia privind demiterea lui Ştefănel- Dan Marin trebuie trimisă prefectului Capitalei iar PSD şi PNL vor negocia numele viitorului edil şef al Bucureştiului.

* * *

CGMB s-a întrunit marţi în şedinţă extraordinară. Deşi singurul punct pe ordinea de zi era aprobarea noului regulament de organizare şi funcţionare, liberalii au cerut suplimentarea acesteia, pentru a supune la vot demiterea primarului interimar Ştefănel-Dan Marin.

“Aşa cum ne amintim cu toţii, cu trei luni în urmă, PNL, alături de alţi consilieri au propus un acord în mai multe puncte semnat inclusiv de actualul primar, iar astăzi constatăm că multe puncte nu au fost îndeplinite. S-a întârziat nejustificat aprobarea bugetului RADET, s-a întârziat auditul la primăria Capitalei, a refuzat să publice contractele de achiziţii publice. Primarul nu a propus şi nu a luat nicio măsură concretă vizând RATB şi sume mari se pierd. PNL a propus şi măsuri vizând transparentizarea activităţii în primăria Capitalei, rămase fără ecou”, a declarat consilierul Richard Radu, prim-vicepreşedintele PNL.

Propunerea acestuia de suplimentare a ordinii de zi, în vederea demiterii primarului, a fost aprobată cu 39 de voturi ''pentru'' din 44 de consilieri prezenţi.

Luând cuvântul în şedinţa de astăzi, social-democatul Dan Darabonţ a exprimat susţinerea PSD pentru schimbarea din funcţie a primarului, fără să piardă însă ocazia să-i critice pe liberali:

„Nu ştiu ce a făcut şi ce nu a făcut primarul în cele două luni de zile, mie personal mi se pare că e un termen foarte scurt. Mi se pare că liberalii merg pe principiul “eu te-am făcut eu te omor!” Pentru a rămâne consecvenţi, căci am spus ca vom sprijini majoritatea pentru interesul bucureştenilor şi pentru a nu fi acuzaţi că din cauza PSD nu merg RADET şi RATB vom sprijini şi acum PNL, cu cererea de demitere a primarului”, a declarat consilierul PSD Dan Darabonţ, adăugând că liberalii au dat dovadă de iresponsabilitate cerând după două luni schimbare primarului pe care ei l-au propus.

La rândul său, consilierul Cătălin Lucian Iliescu de la MP a acuzat că şedinţele CGMB se tranformă într-o piesă de teatru ieftină iar PSD dă dovadă de ipocrizie când susţine că va vota pentru demiterea primarului pentru a susţine actuala majoritate: “Fără voturile PSD nu există majoritate!” a pus punctul pe I Iliescu, reaminind că Ştefănel Marin Dan a fost considerat bun cu o majoritate covârşitoare acum nici trei luni.

“Nu v-a răspuns la telefoane? A refuzat să semneze anumite contracte?” li s-a adresat consilierul colegilor, adăugând că e o ruşine ce se întâmplă şi că prioritatea acum ar trebui să fie rezolvarea problemelor Capitalei, precum buna funcţionare RADET şi RATB, nu schimbarea primarilor.

Menţionăm că anterior şedinţei, Richard Radu anunţase că liberalii vor ca primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel-Dan Marin, să facă un pas în spate.

"Poziţia PNL este aceea că Acordul pentru bucureşteni asumat şi de primarul interimar al municipiului Bucureşti nu a fost respectat de către acesta. De asemenea, Ştefănel-Dan Marin a tergiversat convocarea şi punerea pe ordinea de zi a CGMB a bugetului RADET. Bucureştenii au fost văduviţi de un drept al lor, acela al căldurii şi apei calde, motiv pentru care în continuare considerăm că primarul general interimar trebuie să îşi dea demisia sau să fie schimbat", a declarat luni Richard Radu, consilier în CGMB şi prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti.

Reamintim că liberalii au cerut acum zece zile demiterea primarului, după ce şeful RADET, Gabriel Dumitraşcu, a anunţat că bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, având în vedere că municipalitatea nu a aprobat bugetul regiei. Cu bugetul neaprobat, RADET nu mai poate cheltui niciun ban, ceea ce însemna că furnizorii vor rămâne neplătiţi iar reparaţiile nerezolvate.

La şedinţa de astăzi unde PSD şi PNL şi-au dat mâna pentru a-l demite pe primar şi-a făcut apariţia şi Robert Negoiţă, primarul PSD al Sectorului 3 şi preşedinte al PSD Bucureşti, care a declarat în acest weekend că Ştefănel Dan Marin, în calitate de edil-şef al Capitalei, riscă să prejudicieze interesele bucureştenilor "din cauza managementului slab al noii conduceri" şi întârzierii unor proiecte, inclusiv în sectorul 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor