Bucureşti: Prezenţă de peste 85% la simularea bacalaureatului şi de 95%, la cea a evaluării naţionale

Elevi de liceu în bănci la examenul de bacalaureat (Epoch Times România)
Ioana Statescu
31.01.2013

Potrivit inspectorului general şcolar Constantin Trăistaru, prezenţa în proporţie de peste 85% la simularea Bacalaureatului şi de peste 95%, la cea a evaluării naţionale, a elevilor bucureşteni, poate fi considerată un obiectiv îndeplinit pentru sesiunea din acest an.

"A fost o prezenţă foarte bună la prima simulare a examenelor naţionale. Pot spune că ne-am atins obiectivul. La acest moment, am fost interesaţi nu atât de rezultate, cât să avem o prezenţă cât mai bună. Părinţii, elevii şi profesorii vor decide dacă nota la această sesiune va fi trecută în catalog", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), preluat de rtv.net.

Totodată, Constantin Trăistaru a mulţumit profesorilor, părinţilor şi elevilor pentru seriozitatea cu care au tratat această simulare, foarte importantă, în opinia lui, pentru fiecare şcolar în parte.

Aproximativ 16.500 de elevi din Bucureşti s-au înscris pentru susţinerea simulării examenului de bacalaureat, în vreme ce aproape 13.500 de elevi din clasa a VIII-a s-au înscris pentru susţinerea simulărilor pentru evaluarea naţională.

Pentru ambele simulări, miercuri a fost programată proba de limba şi literatura română, susţinută de elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, urmând ca vineri să aibă loc proba de matematică. Simulările sunt organizate în şcoli, iar probele se susţin în intervalul orar 11.00-14.00.

Potrivit lui Gabriel Vrânceanu, inspector de specialitate în cadrul comisiei de organizare a simulării de la Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, la simularea bacalaureatului pot participa şi candidaţii din promoţiile anterioare care nu au promovat examenul.

"Şcolile vor organiza simularea astfel încât să fie cât mai apropiată de examenul care va avea loc în vară. Astfel, elevii vor fi aşezaţi în clase în ordinea alfabetică, câte unul în bancă, iar sălile vor avea sisteme de supraveghere video. Subiectele vor cuprinde materia la zi studiată de elevi în clasa a VIII-a, respectiv a XII-a, dar şi elemente recapitulative, adică din materia studiată începând cu clasa a V-a pentru evaluarea naţională şi cu clasa a IX-a pentru bacalaureat. În niciun caz subiectele de la simulare nu vor cuprinde materia nepredată", a mai menţionat Gabriel Vrânceanu.

Totodată, inspectorul Gabriel Vrânceanu a adăugat că decizia de a trece notele simulărilor în catalog se va lua în urma unei discuţii între părinţi, profesori şi elevi, în această sesiune, fiind mai importantă prezenţa elevilor decât nota în sine.

"Noi am spus să nu sugerăm nici trecerea notelor în catalog, dar nici netrecerea lor. Dacă profesorii, părinţii şi elevii decid, în urma unui dialog, că nota unui copil poate fi trecută în catalog din anumite raţiuni, este o decizie punctuală. La fel şi în cazul în care hotărăsc ca nota să nu fie trecută în catalog. Dar, în baza acestor rezultate, fiecare profesor, fiecare unitate de învăţământ vor stabili un plan de acţiune pentru pregătirea elevilor în contextul celei de-a doua sesiuni a simulării, când notele vor fi trecute în catalog, cât şi pentru examenul final", a subliniat inspectorul ISMB.

În schimb, absenţele la simulările pentru evaluarea naţională şi pentru examenul de bacalaureat vor fi trecute în catalog, potrivit declaraţiilor făcute de inspectorul Gabriel Vrânceanu.

"În acest fel, ei vor vedea cum se desfăşoară, în linii mari, un examen şi vor asuma cunoştinţele dobândite până acum. Într-un fel, îşi pot evalua cunoştinţele. Nu este nimic dacă vor lua o notă slabă, dar este mai grav dacă lipsesc. Absenţele la simulare vor fi trecute în catalog", a subliniat inspectorul şcolar.

La nivel naţional, simulările evaluării naţionale şi examenului de bacalaureat vor fi organizate până la sfârşitul lunii aprilie, fiecare inspectorat şcolar având posibilitatea de a îşi stabili propriul calendar şi propria metodologie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor