Bruxelles-ul pregătit să respingă o cerere de amânare a Brexitului dacă Londra nu organizează alegeri pentru Parlamentul European

Donald Tusk
Donald Tusk (John Thys/AFP/Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut liderilor europeni să fie înţelegători cu Theresa May, după ce premierul britanica cerut o altă prelungire a termenului limită pentru Brexit. Bruxelles-ul aparent este pregătit să respingă planul, potrivit Express.co.uk.

Luând cuvântul din Downing Street, May a sugerat că orice altă amânare a Brexitului va fi cât mai scurtă posibil. Însă cererea ei, care conţine detalii puţine, probabil că îi va nemulţumi pe liderii UE înaintea unui summit de urgenţă ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Tusk a promis că va asculta cel mai recent plan al premierului şi a cerut colegilor europeni să facă acelaşi lucru.

“Chiar dacă, după ziua de azi, nu vom şti care va fi rezultatul final, haideţi să fim răbdători”, a precizat Tusk.

Într-un discurs adresat naţiunii, May a promis că nu va organiza alegeri pentru Parlamentul European în Marea Britanie.

Premierul britanic a declarat: “Am mai menţionat că pe termen lung am putea transforma într-un succes Brexitul fără acord, însă ieşirea din bloc cu acord este cea mai bună soluţie. Aşadar, avem nevoie de o altă prelungire a Articolului 50 – una care este cât mai scurtă posibil şi care va fi anulată în momentul în care adoptăm un acord. Şi trebuie să fie clar pentru ce anume este o astfel de prelungire – pentru a ne asigura că ieşim la momentul potrivit şi într-o manieră ordonată. Această dezbatere, această diviziune, nu mai poate fi menţinută prea mult timp”.

Acest lucru va limita orice prelungire până în data de 22 mai, deoarece în 23 martie Marea Britanie va fi nevoită să participe la alegerile europene.

Un diplomat UE a declarat pentru Express.co.uk: “Trebuie să aibă loc alegeri pentru Parlamentul European în Marea Britanie. May va trebui să ofere un bun motiv pentru a convinge liderii să accepte o prelungire pe termen scurt. Nu este foarte probabil un astfel de lucru”.

O altă sursă din Bruxelles a precizat: “Mi-e teamă că, de această dată, nu va fi acordată nicio prelungire până în 22 mai, decât dacă Marea Britanie va participa la alegerile europene, sau dacă May poate obţine foarte repede aprobarea pentru acordul de retragere. Alegerile sunt acum o problemă complicată, iar posibilitatea să sse ajungă la un Brexit fără acord este chiar mai probabilă!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe