Borş ţărănesc de lobodă - ideal pentru zilele fierbinţi de vară: răcoreşte şi slăbeşte

Borş de lobodă
Borş de lobodă (Maria Matyiku / Epoch Times)

În zilele fierbinţi de început de vară, cât de bun şi răcoros este un borş ţărănesc de lobodă, servit rece în străchini de lut. Pe lângă faptul că este deosebit de gustos, este simplu de preparat şi foarte sănătos.

Se ştie că încă din timpuri străvechi, de pe vremea dacilor, loboda era folosită ca aliment sub formă de ciorbe şi salate dar şi în scopuri terapeutice. Extrem de bogată în glucide, minerale şi proteine, loboda are un efect remineralizant, diuretic şi calmant, fiind recomandată în multe afecţiuni, cum ar fi: stările de anemie şi astenie, pentru subţierea sângelui, reducerea colesterolului, boli pulmonare, afecţiuni digestive, lista putând continua.

Pe lângă proprietăţile curative de dezintoxicare a corpului, această minunată ciorbă a devenit populară şi este folosită cu succes şi în curele de slăbire.

Ingrediente:

1 morcov,
1 pătrunjel,
1 ţelină mică,
2-3 linguri de ulei,
2 legături de ceapă verde,
200 g conopidă sau 2-3 cartofi
500 g lobodă roşie ( 8-10 legături),
3-4 căţei de usturoi,
1/2 l de borş,
sucul de la o lămâie,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Morcovul, pătrunjelul şi ţelina se curăţă şi se taie mărunt sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Într-o oală de mărime potrivită, se pune uleiul, apoi se adaugă cubuleţele de zarzavat, amestecându-se din când în când. Când acestea îşi schimbă uşor culoarea, se pune ceapa verde tăiată mărunt şi se găteşte în continuare 1-2 minute. Se amestecă bine după care se toarnă 2-3 litri de apă fierbinte.

La fel de bine se poate prepara fără ulei. In acest caz, zarzavaturile se pun direct in oală si se fierb in 2-3 litri de apă fierbinte.

Când legumele sunt aproape fierte( cam 20 minute) se adaugă floretele de conopidă sau cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cubuleţe.

Între timp, loboda se curăţă de tulpinile sau crenguţele care nu mai sunt fragede sau frunzele pătate şi se spală bine în mai multe ape. Se taie cam de grosimea unui deget şi apoi se pun în oală la fiert.

După ce ciorba a început să fiarbă din nou, se lasă să dea câteva clocote, după care se adaugă borşul, sucul de lămâie şi usturoiul dat prin presă. Se sărează după gust.

Ciorba se ia de pe foc. După preferinţă, se poate presăra de deasupra puţin piper râşnit proaspăt.

Ciorba se serveşte de regulă rece, simplă sau cu iaurt sau smântână. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură