Bombardier rusesc zboară deasupra unei nave americane în timpul exerciţiului militar al NATO în Norvegia

Bombardier rusesc Tupolev Tu-142
Bombardier rusesc Tupolev Tu-142 (Wikipedia.org)

Rusia face o demonstraţie de forţă sau cel puţin este implicată în activităţi grave de trolling în timp ce NATO desfăşoară exerciţiul Trident Juncture 18 în Norvegia – cu participarea a aproximativ 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule de luptă, 65 de nave şi 250 de avioane.

La sfârşitul săptămânii trecute, un bombardier rusesc Tupolev Tu-142 a zburat neaşteptat de aproape de nava americană USS Mount Whitney chiar în momentul în care soldaţii aflaţi la bord au vrut să facă o fotografie de grup în timpul exerciţiului Trident, precizează Zero Hedge.

Mass media rusă a confirmat incidentul, precizând că nava amiral a celei de-a Şasea Flote americane (navă folosită pentru comanda şi controlul flotei) a fost luată prin surprindere, în timp ce site-ul The Aviationist pentru analiză militară şi a avioanelor, a descris zborul provocator ca având loc “mai mult sau mai puţin deasupra” navei care aparţine Marinei USA.

Site-ul The Aviationist a notat: “Marinarii aflaţi la bordul navei comandant USS Mount Whitney din clasa Blue Ridge, s-au adunat pentru o fotografie de grup pe punte, când un avion Tupolev Tu-142, potrivit fotografiilor realizate de AFP, aflat în spaţiul aerian internaţional, a zburat mai mult sau mai puţin deasupra [navei americane], în 2 noiembrie 2018”.

Site-ul Military.com a confirmat “vizita” bombardierului rusesc cu rază lungă de acţiune.

Incidentul a avut după ce, în săptămânile precedente, Moscova şi-a exprimat în mod clar nemulţumirea faţă de cel mai mare exerciţiu militar al NATO de la sfârşitul Războiului Rece. Kremlinul a declarat în acelaşi timp că exerciţiul, care durează 2 săptămâni şi care se va încheia în 7 noiembrie, nu va rămâne fără un răspuns.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că două bombardiere Tu-142 au fost trimise în misiuni de zbor deasupra apelor neutre din regiunea Mării Norvegiene în perioada în care a avut loc incidentul care a implicat nava de luptă americană. Ministerul a mai precizat că avioanele au petrecut 12 ore în aer înainte să se întoarcă la o bază în regiunea Vologda din nord-centrul Rusiei.

Ministerul a susţinut în declaraţia sa: “Toate zborurile avioanelor Marinei ruse se desfăşoară în strictă conformitate cu regulile internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian, fără încălcarea graniţelor altor ţări”.

De asemenea, ministerul a mai anunţat sâmbătă că “Petru cel Mare”, un crucişător cu rachete nucleare din Flota Nordică a Rusiei, a intrat în Marea Barents în cursul acelei zile pentru a efectua misiunea de pregătire pentru luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe