Bomba folosită în atacul asupra ambasadei Israelului în New Delhi, fabricată de 'experţi străini'

Epoch Times România
14.02.2012

Oficialii care anchetează cazul atacului cu bombă care a spulberat o maşină a Ambasadei Israelului în India, luni, au descoperit că explozibilul a fost primul de acest tip din ţară şi ar putea să fi fost fabricat de 'experţi străini', a declarat un important oficial al poliţiei - scrie Al Arabiya.

Bomba a fost parte a unui dublu atac ce a vizat ambasadele Israelului în India şi Georgia, rănind patru persoane, inclusiv un diplomat în capitala indiană, potrivit relatărilor canalului de televiziune din India IBN Live.

'Bomba a fost făcută perfect şi nu am mai văzut niciodată aşa ceva în New Delhi. Poate a fost făcută de experţi străini', a declarat oficialul pentru Times of India.

Vehiculul se afla la mică distanţă de ambasada Israelului şi de reşedinţa premierului Manmohan Singh, notează Al Arabiya.

Ministrul indian de interne, Palaniappan Chidambaram, a declarat ziariştilor marţi că atacurile par să fie o lovitură teroristă, realizată de un atacator bine antrenat, potrivit Associated Press. Oficialul indian a refuzat să atribuie responsabilitatea pentru acest atac vreunei ţări sau organizaţii.

Misiunile israeliene din întreaga lume sunt în alertă şi se coordonează cu forţele de securitate indiene, în timp ce un raport medico-legal ce detaliază natura exactă a explozibililor utilizaţi este aşteptat să fie publicat în următoarele 24-48 de ore.

'Un dispozitiv incendiar sofisticat a fost folosit în explozie, o premieră pentru un atac terorist în India. Acest lucru le-a dat oficialilor un motiv de îngrijorare', a relatat canalul tv citat.

Iranul a fost acuzat de organizarea atacurilor de către premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a afirmat că Hezbollahul s-a aflat în spatele atacurilor cu bombă împotriva displomaţilor israelieni din India şi Georgia.

În răspuns la aceste acuzaţii, Iranul a acuzat Israelul că este responsabil de atacuri. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat: 'Israelul a lansat atacuri împotriva propriilor ambasade din New Delhi şi Tbilisi cu scopul de a păta legăturile de prietenie ale Iranulului cu ţările gazdă. Israelul a comis acţiuni teroriste pentru a lansa un război psihologic împotriva Iranului'.

Atacurile au avut loc la o zi după marcarea a patru ani de la uciderea adjunctului liderului Hezbollaf Imad Mughniyah. Potrivit ziarului Haaretz, anul trecut ambasadele israeliene din lume au primit câteva ameninţări suspecte care au coincis cu marcarea a trei ani de la moartea lui Mughniyah. Acesta a fost ucis într-un atac cu bombă la Damasc la 12 februarie 2008, în timp ce Abbas Mussawi, secretarul general al grupării, a fost ucis de o rachetă israeliană la 16 februarie 1992. Ambele atacuri au fost puse pe seama Israelului şi au stârnit jurăminte de răzbunare din partea grupării de miliţie şiită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor