Bolnavii de cancer din Vaslui, lăsaţi în voia sorţii. Spitalul Judeţean nu mai are medic oncolog

Situaţie dezastroasă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

După ce medicul oncolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui Cristina Pârău şi-a înaintat luni demisia, secţia care se ocupa de bolnavii de cancer a fost practic închisă, a declarat, pentru B1 TV, purtătorul de cuvânt al spitalului, Lelia Croitoru.

"Medicul oncolog şi-a dat demisia luni. Cu trei săptămâni înainte, pentru că ştiam că şi-ar fi depus demisia, am făcut nenumărate încercări să o lămurim să rămână în sistemul de stat, pentru că doamna doctor era extrem de stresată, făcea şi secţie, avea program şi în policlinică şi, din punct de vedere psihic a clacat şi a ales mediul privat pentru considerente şi financiare dar şi de stres redus", a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Bolnavii de cancer din Secţia Oncologie au fost trimişi acasă – este vorba despre patru persoane, potrivit informaţiilor apărute în presă.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că Institutul Oncologic din Iaşi a fost anunţat de situaţie, iar cei de acolo vor încerca să trimită medici colaboratori la Vaslui, în funcţie de cazuri.

Inclusiv Ministerul Sănătăţii a fost sesizat: "Domnul Strâmbu [secretar de stat la Ministerul Sănătăţii - n.r.] încearcă să ia legătura cu rezidenţii pentru a trimite pe cineva la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui".

Potrivit Leliei Croitoru, spitalul din Vaslui - în a cărui evidenţă sunt 4.300 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer - ar avea nevoie de patru medici, doi în policlinică şi doi în spital: "Niciodată nu au fost atâţia. Cel mai mult au fost doi, anul trecut (pentru o scurtă perioadă) au fost trei".

Mulţi dintre medicii care se specializează în oncologie fie optează pentru mediul privat, fie pleacă în străinătate, susţine purtătorul de cuvânt al spitalului din Vaslui.

"Situaţia este ceva mai veche acolo, cu asistenţa medicală a pacineţilor oncologici. Accesul în general al pacienţilor din judeţul Vaslui este destul de limitat, o parte dintre ei au găsti refugiu la Iaşi unde există un centru – acel institut regional de oncologie. Însă foarte mulţi nu au posibilitatea să se deplaseze. Avem o problemă acolo şi cu accesul la radioterapie. Pot să spun că Vasluiul se află printre ultimele locuri în ceea ce priveşte accesul pacienţilor oncologici la terapie.

Mor oamenii cu zile acolo şi este păcat. Situaţia trenează de ani, nu este de acum, să ştiţi. Acum, practic cred că ulitmul medic din spital s-a săturat pentru că era o presiune foarte mare acolo pe medici. Din păcate nu a existat o preocupare nici a Consiliului Judeţean. Spitalul din Vaslui este al Consiliului Judeţean şi nu a existat o preocupare pentru a asigura cadre, să atragă personal medical acolo", a declarat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).